menu Sluit het hoofdmenu

UZ Leuven ontwikkelt oogprothese met 3D-print

geplaatst op Oog

Specialisten oogheelkunde van het UZ Leuven hebben een nieuwe prothese ontwikkeld met 3D-print. Het is de eerste op maat gemaakte oogprothese op basis van 3D-software. De test vond plaats bij een 68-jarige man. De prothese kost 1.300 euro. De patiënt krijgt dat grotendeels terugbetaald.

Oogartsen van UZ Leuven zijn erin geslaagd een oogprothese te maken op basis van een driedimensionale afdruk van de oogholte. Het is de eerste keer dat een op maat gemaakte oogprothese met die techniek ontworpen wordt. Traditioneel wordt de oogholte gemeten met een malafdruk. Met een cbct-scan (cone beam computed tomography) en software voor 3D-printing kon voor het eerst een model gemaakt worden zonder mal.

Het maken van de 3D-print van de oogholte van een 68-jarige man kon gebeuren dankzij de knowhow van kaakchirurgen die de techniek standaard gebruiken voor heelkundige ingrepen. Met cbct en 3D-software maakte een ingenieur een voorstelling van de oogholte die dan werd uitgeprint. Resultaat: een prothese op maat van de patiënt, zonder vormafdruk.

Printen in kunststof

Bedoeling is om op termijn het oog rechtstreeks te printen in kunststof, zoals dat vandaag in Gasthuisberg in Leuven al gebeurt voor tandprotheses. "Een oogprothese op maat rechtstreeks printen is technisch nog niet mogelijk, maar ligt hopelijk in ons bereik", zegt prof. Ilse Mombaerts, specialiste oogkaschirurgie van UZ Leuven. "Een oogprothese is van kunststof en bijna niet te onderscheiden van een echt oog. Het is een kunstoog voor patiënten die een oog verloren door een tumor of een ziek oog hebben."

In UZ Leuven worden jaarlijks 70 tot 100 oogprothesen gemaakt. "De kostprijs zal door de nieuwe techniek niet stijgen. Dat komt omdat wij de software en de 3D-printer al in huis hebben", stelt Mombaerts.

De software werd eerder geleverd door de Leuvense 3D-specialist Materialise. Ook voor de wachttijden heeft de nieuwe ontwikkeling geen gevolg. "Wij werken volgens vaste schema's, zonder urgentie."