menu Sluit het hoofdmenu

Project: Puzzels voor VIPS

In dit project hebben we diverse puzzels ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. Voor deze doelgroep bestonden nauwelijks puzzelmogelijkheden, terwijl dit een leuke en leerzame tijdbesteding kan zijn.

Aanleiding voor dit project

Er zijn weinig tot geen puzzelmogelijkheden voor mensen met een visuele beperking. Juist voor deze mensen kan puzzelen een interessante en leuke tijdsbesteding zijn. Ze kunnen dit makkelijk zelfstandig doen, in hun eigen thuissituatie. Het zorgt niet alleen voor plezier, maar het is uitdagend en traint de hersenen.

Eenvoudige puzzels leveren bovendien een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van specifieke doelgroepen, zoals visueel beperkte kinderen. Puzzelen kan bijdragen aan  de ontwikkeling van bijvoorbeeld de tast, het geheugen, het probleemoplossend vermogen en het zelfbeeld.

Aanpak

In dit project onderzochten wij eerst wat het belang van puzzelen is. Wij concludeerden dat het een grote meerwaarde biedt voor mensen met een visuele beperking. Vervolgens bekeken we in welke vormen puzzels de doelgroep geïnteresseerd is. 

Op basis van feedback van collega’s en cliënten realiseerden we de benodigde prototypes. Deze zijn in een pilot getest en vervolgens aangepast. We kozen  het gebruik van een 3D-printer om de puzzels op een efficiënte en voor onze cliënten toegankelijke manier te produceren.

Doelgroep

De puzzels zijn ontwikkeld voor de gehele doelgroep visueel beperkten. Zij kunnen de puzzels zelfstandig spelen, maar ook gebruiken in een spelsituatie met bijvoorbeeld een kleinkind of een begeleider. Hulpverleners kunnen dit spelmateriaal inzetten in de begeleiding. De puzzels variëren van niveau en zijn daardoor bruikbaar voor volwassenen en kinderen.

Resultaat

In dit project hebben wij 7 verschillende puzzels ontworpen en toegankelijk gemaakt voor een 3D-printer. De puzzels (‘Buzzels’ genaamd) zijn tactiel en verschillend van niveau. De puzzels zijn onder andere gericht op het volgen van sporen, het herkennen van vormen en het ervaren van hoogteverschil. Er zijn puzzels van 6 tot ongeveer 80 stukjes.

De digitale tekeningen (benodigde STL-bestanden) kan iedereen sinds april 2015 via de website van Bartimeus downloaden. Mensen kunnen ze zelf laten printen via een door ons geadviseerde website, of bij iemand in hun omgeving met een 3D-printer. De bestanden zijn geschikt voor de meest gangbare 3D-printers, zoals de Ultimaker. 

Bronnen / materialen

Op de Bartiméus-website (www.bartimeus.nl/puzzels) vindt u de digitale puzzelontwerpen, nadere toelichting over de puzzels en informatie over de 3D-printmogelijkheden.