menu Sluit het hoofdmenu

Project: Persoonlijke Effectieve Presentatie (PEP)

Persoonlijke Effectieve Presentatie (PEP) leert mensen met een visuele beperking optimaal gebruik te maken van styling en visagie. Het benadrukken van sterke punten zorgt voor empowerment.

Aanleiding voor dit project

Persoonlijke presentatie wordt niet alleen visueel ervaren, maar wordt ook gevoeld. Wanneer iemand complimenten krijgt voor zijn uiterlijk of uitstraling, geeft dit iemands zelfvertrouwen een enorme boost.

Verschillende begeleiders en adviseurs van Bartiméus merkten op dat mensen met een visuele beperking het lastig vinden om zich op een juiste manier te presenteren. Vooral omdat men zelf vaak niet kan zien hoe men overkomt op de buitenwereld. Het brengt onzekerheid met zich mee. Daarnaast komt uit onderzoek naar voren dat het zelfvertrouwen van mensen met een visuele beperking (blind of slechtziend) lager is als dat van goedzienden.
(bron: Papadopoulos, K., Montgomery, A.J. & Chronopoulou, E. (2013). The impact of visual impairments in self-esteem and locus of control. Research in Developmental Disabilities, 34(12), pp. 4565-4570)

Na positieve feedback vanuit de doelgroep besloten wij in 2013 een aantal 'PEP-dagen' voor vrouwen met een visuele beperking te organiseren. Op een PEP-dag namen vrouwen met een visuele beperking deel aan workshops waarin zij advies kregen op het gebied van persoonlijke presentatie. Hierbij stond het gebruik van make-up en persoonlijk kleur- en kledingadvies centraal. Het doel was om de nadruk te leggen op de mogelijkheden en niet op de beperking.

Tijdens deze PEP-dagen van Bartiméus gaven de deelnemers aan dat het fijn is om met gelijkgestemden bezig te zijn met een gezamenlijk doel, Persoonlijke Effectieve Presentatie: hoe kom ik over en hoe kan ik mijn persoonlijkheid, op een positieve wijze benadrukken?

Men kan ervaren dat iedereen krachtzones heeft die gezien mogen worden en dat geeft deelnemers zichtbaar zelfvertrouwen. Het delen van de obstakels die iedereen dagelijks tegenkomt, geeft veel herkenning. Deelnemers krijgen tijdens deze PEP-dagen veel adviezen op het gebied van kleding die hun autonomie verhogen tijdens het winkelen. Daarnaast ontwikkelen ze kennis over welke stijl het beste bij hen past.

Annet (44) en blind: ‘Ik durf mezelf weer te laten zien’
Mijn ‘oude ik’ is weer naar boven gekomen uit de tijd dat ik nog goed kon zien. Mijn zelfvertrouwen heb ik terug gekregen. Kleding en make-up is weer belangrijker voor me geworden. Na de dag straalde ik van oor tot oor en ik wilde opnieuw gezien worden. Het heeft me een nieuwe baan opgeleverd die ik daarvoor waarschijnlijk niet had aangenomen. In mijn vertrouwde winkel durven verkopers mij meer afwisselende kledingstukken te adviseren. De kleurenkaart en de adviezen van de stylist komen dan goed van pas. Mensen in mijn omgeving zijn verbaasd over de manier waarop ik me nu kleed of opmaak. De tips die ik heb leren toepassen breng ik nu over op anderen. Dat deed ik voor mezelf in kleine stapjes. Ik heb mijn stijl weer leren terugvinden door dichtbij mijn wensen te blijven.’’

Doelgroep

Vrouwen met een visuele beperking van 18 tot 100 jaar. 

Resultaat / toepassingen

Voor vrouwen met een visuele beperking organiseren we regelmatig een ‘PEP-dag’. In kleine groepen krijgen deelnemers op die dag persoonlijk advies van een professionele kleurenstylist en een visagist. Een deelnemer leert welke kleuren en stijlen qua kleding en make-up het beste bij haar past. Ook gaan we aan de slag met persoonlijke effectieve presentatie. Zo leert iemand de sterke kanten van haar persoonlijkheid te benadrukken.

Deelnemers hebben de PEP dag ervaren als een vergroting van competentie: met een gedegen kleur- en stijladvies kunnen zij weer met durf en plezier gaan winkelen. Uit hun reacties bleek ook dat ze zich daardoor veel zelfverzekerder zijn gaan voelen. Zelfvertrouwen en autonomie zijn van cruciaal belang voor bijvoorbeeld de persoonlijke presentatie bij sollicitaties, het aangaan van relaties of participatie en socialisatie in het algemeen, wat als een vanzelfsprekendheid van iedereen in deze huidige tijd wordt verwacht.

Deze dag staat niet alleen in het teken van de visuele beperking. Deelnemers gaan op een positieve manier aan de slag met wat wel kan en denken dus in mogelijkheden. Sinds 2013 nemen jaarlijks ruim 100 mensen deel aan een PEP-dag op een van de locaties van Bartiméus.

Het project ‘Persoonlijke Effectieve Presentatie’ (PEP) heeft de tweede plaats gehaald bij de CZ Zorgprijs 2014, een jaarlijkse prijs voor het bevorderen van vernieuwende zorgprojecten.

Bronnen / materialen

De website www.oogverblindendmooi.nl bevat aanvullende informatie over onderwerpen als make-up, mode en tips. Ook vertellen deelnemers hier over hun ervaringen met een PEP-dag. Potentiële cliënten kunnen zich ook op deze site aanmelden.

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met Jacqueline Koelewijn (jkoelewijn@bartimeus.nl).

Modeshow Oogverblindend MOOI

Modeshow Oogverblindend MOOI

Ervaringen PEP-dag

Wat vonden deelnemers van de PEP-dag?