menu Sluit het hoofdmenu

Project: Apple Watch

Bartiméus en Visio willen samenwerking stimuleren op het gebied van ICT voor cliënten. In dat kader voeren we samen een project uit met een innovatief apparaat: de Apple Watch van Apple. We ontwikkelen hiervoor een applicatie die mensen met een visuele beperking nieuwe mogelijkheden biedt bij het omgaan met tijd en tijdsduur.

Afbeelding Apple WatchAanleiding voor dit project

Als mensen met een visuele beperking nu willen weten hoe laat het is, laten ze een horloge de tijd uitspreken of voelen ze aan de wijzers. Beide methoden zijn opvallend en dragen dus niet bij aan de wens om net zo ‘gewoon te zijn als anderen’.

De Apple Watch die begin 2015 op de markt is gekomen, biedt meer mogelijkheden dan een traditioneel horloge. Het horloge bevat bijvoorbeeld een hartslagmeter, een versnellingssensor en een barometer. Ook kan het voelbare feedback geven via trillingen (Apple noemt dit de taptic engine). Deze feedback wordt niet gehoord of gevoeld door anderen en is dus niet zo opvallend.

Doelstelling

We willen een toegankelijke applicatie voor de Apple Watch/smartwatch ontwikkelen die trillingen (de taptic engine) gebruikt om mensen met een visuele beperking op een onopvallende en vernieuwende manier tijd en tijdsduur te laten voelen.

Doelgroep

De app wordt gemaakt voor alle mensen met een visuele beperking. Iedereen heeft immers te maken met tijd en tijdsbesef. In het bijzonder richten we ons op:

  • jongvolwassenen die met gadgets zoveel mogelijk zelfstandig willen leven
  • ouderen die het horloge als ideaal hulpmiddel zien

Aanpak

Zodra de Apple Watch uitkomt, willen we in 6 maanden een app ontwikkelen voor onze doelgroep. Bartiméus en Visio bundelen hiervoor hun expertise. De opgedane kennis over de Apple Watch en de (on)mogelijkheden van het apparaat delen we. Zo werken we samen aan een innovatief ICT-project voor cliënten en zorgen we dat dit een meerwaarde biedt voor de cliënt en onze dienstverlening.

Planning

Het project Apple Watch is in januari 2015 van start gegaan. De planning is dat de app in het najaar van 2015 klaar is. Dan starten we ook direct met het promoten van de app. Eind 2015 evalueren we het project en adviseren we over mogelijke vervolgtoepassingen van de Apple Watch voor onze doelgroep.

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met Paul de Nooij (pdnooij@bartimeus.nl).

Meer informatie over de Apple Watch vindt u op de website van iCulture.