menu Sluit het hoofdmenu

Shakem-technologie voor behandeling separatieangst

Shakem is ontwikkeld voor de behandeling van separatieangst bij mensen met een verstandelijke beperking: de TTSA therapie. De technologie bestaat uit een iPhone-app waarmee de cliënt en zijn begeleider op een eenvoudige manier berichten naar elkaar kunnen sturen. De apps worden ondersteund door een webapplicatie voor de gedragsdeskundige die de therapie begeleidt.

Shakem bestaat uit de volgende onderdelen: 

  • iPhone-app voor de cliënt 
  • iPhone-app voor de gebruiker 
  • Webapplicatie voor de gedragsdeskundige (supervisor) 

De apps zijn via www.shakem.nl te downloaden in de App Store. De apps werken alleen in combinatie met de webapplicatie op shakem.nl. Hiervoor is een login nodig, die wordt verstrekt bij het starten van de behandeling.

Heeft u belangstelling voor een behandeling? Lees eerst meer over separatieangst en de behandeling. Voor meer informatie over het opstarten van een behandeling, de ondersteuning vanuit Bartiméus en de kosten neemt u contact op met de Afdeling Psychotherapie van Bartiméus. Stuur een e-mail naar psychotherapie@bartimeus.nl of bel 0343052 6596.

Shakem is ontwikkeld door Stichting Accessibility, gelieerd aan Bartiméus. Acccessibility is het expertisecentrum voor toegankelijke ICT. 

Client app 

De cliënt app is specifiek ontwikkeld voor interactie tussen cliënten met een meervoudige beperking en hun begeleider (s). De cliënt kan berichten versturen en ontvangen. De grafische interface is heel eenvoudig en begrijpelijk. Er wordt gebruik gemaakt van emoticons, waarmee de client aan zijn begeleider aangeeft hoe hij zich voelt.  Zo wordt het communiceren via de app zo eenvoudig mogelijk gemaakt.

Begeleider app 

De begeleider kan de berichten van de cliënt lezen en beantwoorden via de app. Het verzenden en ontvangen van berichten verloopt hetzelfde als bij de cliënt app. De begeleider krijgt alleen meer informatie, zoals bivoorbeeld de tijdstip van de verzending van een bericht. Verder is de begeleider app voorbereid op communicatie met meer dan één cliënt op het zelfde moment. 

Als een andere begeleider dienst heeft of de dienst overneemt, kan er in de app gewisseld worden van begeleider. Zo is in de statistieken terug te zien wie er gecommuniceerd heeft met de cliënt. 

Webapplicatie

Elke organisatie die met Shakem gaat werken,  krijgt een eigen inlogaccount voor de bijbehorende webapplicatie op www.shakem.nl. Deze applicatie is vooral relevant voor een gedragsdeskundige in de organisatie, in zijn rol als begeleider bij een TTSA-interventie. 

De webapplicatie heeft de volgende functies: 

  • Op het dashboard kan de gedragsdeskundige van de organisatie zelf begeleiders toevoegen en koppelen aan cliënten. 
  • De gedragsdeskundige krijgt inzicht in het gedrag van de cliënt door uitgebreide statistieken over het gebruik van de apps. Het is mogelijk om per dag, week of maand overzichten te maken per cliënt. Welke berichten worden verstuurd en ontvangen? Of een overzicht per soort bericht: blij, verdrietig, bang, boos of hulp.  
  • Statistieken downloaden om bijvoorbeeld te gebruiken in Excel. 
  • Net als de apps is de webapplicatie voorbereid op meertaligheid. Bij oplevering is zowel Nederlands als Engels ondersteund. 

Afbeelding van dashboard van de Shakem webapplicatie