menu Sluit het hoofdmenu

Screening van separatieangst

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen verschillend gedrag vertonen waaraan separatieangst ten grondslag ligt. Hoe kom je er nu achter of er mogelijk sprake is van separatieangst? Gedragsdeskundigen kunnen gebruikmaken van een Checklist Screening Separatieangst.

Separatieangst kan leiden tot ernstige gedragsproblemen. Iemand raakt bijvoorbeeld in paniek als de begeleider even naar de keuken gaat om een kop thee te halen en iets langer wegblijft. Klachten kunnen variëren van stress en slaapproblemen tot claimend of uitdagend gedrag.

Aan de hand van twee casussen schetsen we situaties waarin gedrag van iemand kan wijzen op een separatieangststoornis.

Casus 1 – Robbert

Robbert is een man van 40 jaar en heeft een visuele en matig verstandelijke beperking. In de woning van Robbert zijn de laatste periode veel begeleiders vertrokken. Begeleiders merken dat Robbert angstig is wanneer de begeleiding vertrekt. De begeleiders merken dit aan Robbert omdat hij onrustig wordt. Ook kan Robbert veel vragen stellen wanneer hij te maken heeft met nieuwe begeleiders. Hij heeft dan weinig vertrouwen en is bang dat de begeleiders afspraken niet kennen. Robbert heeft ook een angst voor de dood. Dit laat hij in veel gesprekken merken aan zijn begeleiders.

Casus 2 – Ben

Ben is een man van 30 jaar en heeft een visuele en matig verstandelijke beperking. Hij heeft ook een lichamelijke beperking. Ben gebruikt een elektrische rolstoel en is afhankelijk van zijn begeleiders. Ben is een gezelschapsmens en is graag in de nabijheid van anderen. Hij vindt het niet erg om een korte periode alleen te zijn, maar wanneer hij alleen op bed ligt is Ben bang dat de begeleiding hem vergeet. Als het Ben te lang duurt, dan roept hij constant de begeleiding om bij hem te komen. De begeleiding stelt hem op dat moment gerust en laat weten dat zij er voor hem zijn. De volgende dag roept Ben echter weer continue om begeleiding wanneer hij een langere periode alleen is.

Checklist separatieangst

Heeft u een vermoeden dat er mogelijk sprake is van separatieangst? Ga dan aan de hand van de Checklist Screening Separatieangst (PDF) in gesprek met uw cliënt.

Lees meer over separatieangst.