menu Sluit het hoofdmenu

Separatieangst

Separatieangst houdt in dat iemand hevige angst ervaart over de scheiding van zijn huis of mensen met wie een sterke binding bestaat. Bij mensen met een verstandelijke beperking is separatieangst de meest voorkomende angststoornis. Het risico is het grootst als er naast een verstandelijke ook een visuele beperking is.

foto gebruik iPhone app in TTSA behandeling van separatieangstVertoont uw cliënt of familielid claimend gedrag als de begeleider de kamer verlaat? Of wordt iemand met een visuele beperking passief zonder begeleiding en durft hij niet veel zelf te ondernemen? Dan is het goed mogelijk dat er sprake is van separatieangst.

Onvrijwillig afscheid nemen kan bij mensen met een verstandelijke beperking leiden tot onzekerheid en later tot separatieangst. Probleemgedrag dat hier uit voortvloeit wordt vaak niet in verband gebracht met onderliggende gevoelens van angst, met als gevolg onderrapportage en onderdiagnose van angststoornissen.

TTSA

Wij helpen u graag verder. Voor de behandeling van separatieangst ontwikkelden we samen met de afdeling Ontwikkelingspedagogiek van de Vrije Universiteit Amsterdam: Technologie ondersteunde Therapie voor Separatieangst (TTSA).

Lees verder over:

Cijfers

  • In Nederland heeft 10,5% van de kinderen tussen de 13 en 17 jaar een angststoornis, waarvan 1,4% met de specifieke diagnose separatieangst;
  • Bij kinderen met een verstandelijke beperking beantwoordt 21,9% aan de DSM-V criteria voor angststoornissen;
  • Bij de afdeling Psychotherapie van Bartiméus is angstproblematiek in 30% van de gevallen een reden voor aanmelding (N=50 mensen met een visuele en/of verstandelijke beperking).  

De afdeling Psychotherapie van Bartiméus is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van problemen en stoornissen in gehechtheid. 

Meer weten

Contactpersoon

Stuur een e-mail naar Paula Sterkenburg.  

Meer over onderzoek en behandelmogelijkheden op het gebied van gehechtheid.