menu Sluit het hoofdmenu

Integratieve Therapie voor Gehechtheid en Gedrag (ITGG)

ITGG is een gefaseerde behandeling voor mensen met een visuele en ernstige verstandelijke beperking en met ernstige gedragsproblemen.

Elke fase van de behandeling heeft een specifieke functie. De behandelaar tracht door middel van intensief contact (opnieuw of voor het eerst) een gehechtheidsrelatie op te bouwen met het kind.

Fase 1 van de behandeling is gebaseerd op de gehechtheidstheorie en wordt opgebouwd uit drie subfasen: 'bonding en contact maken', 'symbiose' en 'stimulatie tot individuatie'. Dit zijn de fasen van de ontwikkeling van een gehechtheidsrelatie zoals beschreven door Bowlby (1984).

De focus van deze fase is het opbouwen van een gehechtheidsrelatie tussen het kind en de therapeut door middel van drie sessies per week. De therapeut biedt een veilige basis voor exploratie en een veilige haven om het kind gerust te stellen bij stress en emoties, zoals angst of boosheid.

De gehechtheidstherapie wordt gevolgd door een fase van gedragstherapie gericht op het aanleren van nieuwe vaardigheden (bijvoorbeeld een keuze leren maken; wensen aangeven) en het verminderen van de gedragsproblemen (bijvoorbeeld door om te leren gaan met frustraties). Tijdens en na de behandeling is er veel aandacht voor overdracht van de behandeling naar de dagelijkse begeleiders.

Meer over onderzoek en behandelmogelijkheden op het gebied van gehechtheid.