menu Sluit het hoofdmenu

Specifieke ondersteuning

  • Cursusnummer: 

    T5
  • Doelgroep: 

    Iedereen

Inhoud

In deze cursus geven we informatie over slechtziendheid en staan we stil bij de complexiteit van een visuele en verstandelijke beperking.

We bekijken videobeelden waarin slechtziende cliënten en hun begeleiders te zien zijn in dagelijkse situaties en bespreken op welke manier de ondersteuning en begeleiding aangepast is op de specifieke behoeften van deze cliënten.
Door ervaringsoefeningen ondervinden deelnemers zelf de invloed van een visuele beperking op hun functioneren en bespreken vervolgens met elkaar wat deze ervaring hen leert over de begeleiding van slechtziende cliënten.
Aan de hand van een casus wordt er in kleine groepjes geoefend om de leefsituatie en begeleidingsbehoeften van een cliënt in kaart te brengen: het bepalen van de 'specifieke ondersteuning'. Het toepassen van enkele aspecten van deze specifieke ondersteuning wordt op elkaar geoefend. Van de deelnemers wordt een actieve deelname verwacht.

De cursus duurt een dag en wordt gegeven aan maximaal 15 personen per groep. Het is mogelijk om de cursus op te splitsen in 2 dagdelen.

Resultaat

Begeleiders:
- Krijgen inzicht in de gevolgen van een visuele en verstandelijke beperking in het dagelijks leven van een cliënt.
- Doen kennis op over slechtziendheid. 
- Kunnen zich een beeld vormen wat de impact van een visuele beperking is, door dit zelf te ervaren.
- Leren om de specifieke ondersteuningsbehoeften van een slechtziende cliënt in kaart te brengen.
- Doen kennis op over de specifieke ondersteuning en begeleiding die nodig is op diverse levensgebieden (zoals werk en dagbesteding, interacties en relaties, mobiliteit, communicatie) en passen dit toe in oefensituaties.
- Oefenen in het geven van deze specifieke ondersteuning op diverse levensgebieden aan een slechtziende/ blinde cliënt, zodat zij dit kunnen toepassen in de dagelijkse praktijk.

Kosten

Op aanvraag

Contactinformatie

Op aanvraag