menu Sluit het hoofdmenu

Signalen van slechtziendheid

 • Datum: 

  data nader te bepalen
 • Cursusnummer: 

  VC1
 • Doelgroep: 

  Begeleiders (of hiervoor in opleiding) in de woon- of werksituatie van mensen met een verstandelijke beperking.

Inhoud

Bij 25% van de mensen met een verstandelijke beperking is er sprake van een visuele beperking. Slechtziendheid valt echter minder op bij mensen die niet lezen of niet naar plaatjes kijken. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen vaak ook niet duidelijk maken dat ze minder goed kunnen zien of zijn het zich niet bewust. Hierdoor wordt een visuele beperking vaak niet herkend. Belangrijk is daarom dat hun begeleiders de gedragssignalen leren herkennen.

We oefenen het herkennen van gedragssignalen door enkele mensen te observeren die slechtziend zijn gemaakt. Vervolgens gaan we kijken naar videobeelden van mensen met een verstandelijke beperking die slechtziend zijn en kijken we welke gedragssignalen zij laten zien. Verder bespreken we wat de consequenties kunnen zijn van het niet onderkennen van de slechtziendheid en wat je moet doen wanneer je denkt dat jouw cliënt mogelijk slechtziend is.

De cursus duurt 2 uur en wordt gegeven aan maximaal 15 personen per groep.

Resultaat

Begeleiders:

 • Doen kennis op over slechtziendheid.
 • Bewustwording: waarom slechtziendheid vaak moeilijk opgemerkt wordt bij mensen met een verstandelijke beperking.
 • Leren de gedragssignalen die kunnen wijzen op slechtziendheid te herkennen bij mensen met een verstandelijke beperking.
 • Worden zich bewust van de consequenties van een niet onderkende slechtziendheid.
 • Weten hoe te handelen bij een vermoeden van slechtziendheid.

Kosten

Kosten: op aanvraag,

Locatie: bij diverse vestigingen van Bartiméus. De cursus kan ook in-company gegeven worden.

Contactinformatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Bartiméus Academie, telefoon: 030 - 698 23 45 of mail: bartimeusacademie@bartimeus.nl.

Deze cursus kan ook gecombineerd worden met andere VC cursussen waardoor er een cursus op maat aangeboden kan worden van een dagdeel of een dag.

meld je aan voor deze cursus