menu Sluit het hoofdmenu

Passende activiteiten aanbieden

 • Datum: 

  data nader te bepalen
 • Cursusnummer: 

  VC5
 • Doelgroep: 

  Begeleiders (in opleiding) in de dagbesteding of woonsituatie van mensen met een visuele en verstandelijke beperking.

Inhoud

Er worden regelmatig vragen gesteld over geschikte activiteiten en spelmaterialen voor mensen met een verstandelijke en visuele beperking. In deze cursus gaan we met elkaar ontdekken welke activiteiten en spelmaterialen we kunnen kiezen voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking en op welke wijze we dit aan kunnen bieden. Leidend hierbij is de wijze waarop de cliënt zijn/haar ervaringen ordent. 
Door ervaringsoefeningen ondervinden deelnemers zelf de invloed van een visuele beperking op de beleving van een activiteit. Met behulp van videobeelden en observatielijsten gaan we observeren wat een cliënt laat zien tijdens een activiteit en hoe hij/zij ervaringen ordent. Vervolgens bespreken we met elkaar en op welke wijze we aan kunnen sluiten bij de behoefte van de cliënt m.b.t. materiaalkeuze en wijze van aanbieden. Van de deelnemers wordt een actieve deelname verwacht.

De cursus duurt 3 uur.  Maximum aantal deelnemers: 12 personen.

Resultaat

Begeleiders:

 • Doen kennis op over slechtziendheid en wat specifieke aandachtspunten zijn in de omgang met mensen met een verstandelijke beperking.
 • Leren een cliënt te observeren aan de hand van observatielijsten en de ervaringsordening van de cliënt te bepalen.
 • Vergroten hun inzicht op het gebied van spelmaterialen voor slechtziende cliënten en hun eigenschappen.
 • Worden zich ervan bewust hoe deze materialen door een cliënt met een visuele en verstandelijke beperking kunnen worden ervaren.
 • Kunnen, in de wijze van aanbieden van spelmateriaal, rekening houden met de specifieke behoeften van cliënten met een visuele en verstandelijke beperking.
 • Krijgen handvatten mee om het geleerde toe te passen in hun eigen werksituatie.

Kosten

Kosten: op aanvraag.

Locatie: bij diverse vestigingen van Bartiméus. De cursus kan ook In-Company gegeven worden.

Contactinformatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Bartiméus Academie, telefoon: 030 - 698 23 45 of mail: bartimeusacademie@bartimeus.nl.

Bij voldoende aanmelding wordt een datum gepland. Deze cursus kan ook gecombineerd worden met andere VC cursussen waardoor er een cursus op maat gegeven kan worden.

meld je aan voor deze cursus