menu Sluit het hoofdmenu

Kijken met een andere bril: algemene ervaringsles

 • Datum: 

  data nader te bepalen
 • Cursusnummer: 

  VC2
 • Doelgroep: 

  Begeleiders (of hiervoor in opleiding) in de woon- of werksituatie van mensen met een verstandelijke beperking.

Inhoud

Het belangrijkste deel van de cursus zal bestaan uit het zelf ervaren van slechtziendheid met behulp van ervaringsbrillen. Er kan gekozen worden uit verschillende ervaringsmodules zoals detailzien/ activiteiten, mobiliteit, tijdspel, communicatie, ontbijtmoment. Daarna zullen we steeds kijken wat onze ervaring ons leert over de begeleiding van mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Van de deelnemers wordt een actieve deelname verwacht.

Daarnaast zal in deze cursus kort informatie gegeven worden over slechtziendheid. Ook bekijken we een DVD waarin mensen met een verstandelijke beperking laten zien hoe zij functioneren met hun visuele beperking. Hun begeleiders/ familieleden vertellen hierin wat de invloed van de visuele beperking is op het dagelijks leven van deze mensen en hoe zij daarmee rekening houden in de begeleiding.

De cursus duurt 2 uur en wordt gegeven aan maximaal 15 personen per groep.

Resultaat

Begeleiders:

 • Doen kennis op over slechtziendheid: wanneer noemen we iemand slechtziend, hoe vaak komt het voor en hoe kan dat worden onderzocht bij mensen met een verstandelijke beperking.
 • Kunnen zich een beeld vormen van slechtziendheid door dit zelf te ervaren. Hierdoor gaat men begrijpen wat de impact van een visuele beperking is in het dagelijks leven van mensen.
 • Leren welke principes in algemene zin belangrijk zijn in de begeleiding van slechtziende mensen met een verstandelijke beperking.

Kosten

Kosten: op aanvraag,

Locatie: bij diverse vestigingen van Bartiméus. De cursus kan ook in-company gegeven worden.

Contactinformatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Bartiméus Academie, telefoon: 030 - 698 23 45 of mail: bartimeusacademie@bartimeus.nl.

Deze cursus kan ook gecombineerd worden met andere VC cursussen waardoor er een cursus op maat aangeboden kan worden van een dagdeel of een dag.

meld je aan voor deze cursus