menu Sluit het hoofdmenu

Themabijeenkomst: goed leven voor blinde en slechtziende ouderen (=VOL)

vindt plaats op: 
dinsdag 25 februari 2020
Een oude bewoner in het verpleeghuis

Ongeveer 25% van alle ouderen heeft problemen met zien. Ook in jouw verpleeghuis wonen dus ouderen die (ernstige) hinder ondervinden van hun slechtziend- of blindheid. Hier sta je niet altijd bij stil. Wil je meer weten over het werken met deze bewoners? Kom dan naar de themabijeenkomst op dinsdag 25 februari bij Bartiméus in Ermelo. Deze bijeenkomst is in samenwerking met Vilans tot stand gekomen.

De problemen met zien komen bij ouderen vaak door een oogafwijking of er is iets mis in de hersenen. Wil jij weten hoe je een visuele beperking signaleert? Welke oogaandoeningen een rol kunnen spelen? En wat je praktisch kunt doen om bewoners zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen? Dit leer je tijdens de bijeenkomst van de aanwezige Bartiméus professionals.

Ervaringslunch en rondleiding

Tijdens deze bijeenkomst ga je zelf ervaren en leren over slechtziend- en blindheid. Je start met een ervaringslunch, waarbij je ervaart hoe het is om (even tijdelijk) 'te leven' met een visuele beperking. Je krijgt zo praktisch inzicht in waar een slechtziende of blinde bewoner dagelijks mee te maken heeft.

Verder krijg je uitleg over verschillende oogaandoeningen en tips over onder andere contrast en verlichting. Ten slotte krijg je een rondleiding door het Henriëtte van Heemstrahuis. Dit verzorgingshuis van Bartiméus is in 2019 gebouwd en bewoond en is aangepast aan de behoeftes en wensen van de slechtziende en blinde bewoners.

Het is een interactieve bijeenkomst met theorie, praktijk en ook veel gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

Programma

 • 12.00 uur: Welkom en ervaringslunch;
 • 13.30 uur: Carrousel in drie kleine groepen:
  - Rondleiding Henriëtte van Heemstrahuis.
  - Theorie over de meest voorkomende oogaandoeningen bij ouderen.
  - Praktische uitleg en voorbeelden over gebruik verlichting, contrastgebruik en  compensatiestrategieën.
 • 15.00 uur: Koffie/thee, nabespreken en gelegenheid tot stellen vragen;
 • 15.30 uur: Mogelijkheid tot vormen (lerend) netwerk;
 • 16.00 uur: Afsluiting.

Voor wie?

Professionals die (indirect) met bewoners in verpleeghuizen werken (ook facilitaire dienst).

Heb jij interesse? Ga dan voor aanmelden naar de website van Thuis in het Verpleehuis; Waardigheid en trots op elke locatie. Er is plek voor 30 deelnemers. Vol = vol!