menu Sluit het hoofdmenu

Symposium Zelfredzaamheid slechtziende kind

vindt plaats op: 
dinsdag 7 april 2020

Bartiméus organiseert op 7 april 2020 het symposium 'Neem je tijd - en verbeter jouw zelfredzaamheid' over de snelheid van het zien en de ontwikkeling van zelfredzaamheid van het slechtziende kind. U doet kennis op over het aanleren van de alledaagse dingen door het slechtziende en blinde kind. Aanvang 18.00 uur in Zeist.

In het programma komen verschillende onderwerpen en kennisgebieden samen. Daarnaast is er op het symposium alle gelegenheid om in contact te komen met specialisten en ervaringsdeskundigen van Bartiméus en ervaringen uit te wisselen met andere vakgenoten. 

Voor wie (beroepsgroepen)

  • Ambulant onderwijskundig begeleiders
  • Ambulant begeleiders
  • Ergotherapeuten (EN)
  • Fysiotherapeuten
  • Pedagogen (NVO)
  • Psychologen (NIP)
  • Leerkrachten
  • Optometristen (OVN)
  • Orthoptisten (NVvO)
  • Maatschappelijk werkers (BPSW)

Andere belangstellenden zijn van harte welkom.

Accreditatie

Voor dit symposium is accreditatie aangevraagd bij ADAP (orthoptisten NVvO, optometristen OVN, ergotherapeuten EN), BPSW en NIP/NVO.

Programma

18.00 - 18.30 uur:  Inschrijving en ontvangst met koffie/ thee en een broodje

18.30 - 18.40 uur:  Opening dagvoorzitter 

18.40 - 19.10 uur: Lezing 1. De snelheid van het zien: ontwikkeling en beperkingen bij kinderen
Voor kinderen is het van belang om visuele informatie snel genoeg te kunnen onderscheiden, bijvoorbeeld op school en bij andere activiteiten in het dagelijks leven. Standaard oogheelkundige testen meten dit niet. Daarom zijn er nieuwe methodes ontwikkeld die de snelheid en de nauwkeurigheid van visuele processen gelijktijdig meten. Dit is getoetst bij goedziende kinderen en bij slechtziende kinderen. De resultaten laten duidelijke leeftijdseffecten zien op de visuele verwerkingssnelheid van kinderen tussen de vijf en twaalf jaar. Ook zijn verschillen aangetoond tussen goedziende en slechtziende kinderen. 

19.10 - 19.35 uur:  Lezing 2. Natte broek? Oh jee te laat !
Over blaasproblemen bij kinderen: het broekplassen, van kleine ongelukjes tot grotere. Kinderfysiotherapeute Annemieke Gerrits geeft uitleg van een goed functionerende blaas en welke oorzaken en adviezen er kunnen zijn als het plassen op de WC niet lukt bij slechtziende kinderen. 

19.35 – 20.00 uur:  Lezing 3. Inzet van E-health in de begeleiding van jongeren

20.00 - 20.20 uur:  Pauze

20.20 - 21.00 uur:  Workshop. Buiten Zicht: gebruik van andere zintuigen
Hoe kunnen we in de begeleiding van slechtziende kinderen gebruik maken van de kennis over de begeleiding van blinde kinderen? Het kijken staat centraal bij de begeleiding van slechtziende kinderen, hebben we wel oog genoeg voor inzet van de andere zintuigen? Lezing van Miranda in ‘t Veld en Dita Rijneveld van de Bartiméus kennisgroep Kinderen en jongeren.

21.00  uur:  Afsluiting/borrel

Waar

Bartiméus, Van Renesselaan 30a, 3703 AJ Zeist
Collegezaal. 
Routebeschrijving

Inschrijven

Graag nodigen we u uit. Meld u nu aan via inschrijvingen@bartimeus.nl. Inschrijven kan tot 17 maart 2020. 

Vermeld in uw mail uw naam, adres, titel, beroep, registratienummer beroepsvereniging (indien van toepassing) en organisatie. Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding.

Graag tot ziens!