menu Sluit het hoofdmenu

Symposium ADL van het slechtziende kind

vindt plaats op: 
vrijdag 16 november 2018

Bartiméus organiseert het mini-symposium over 'Activiteiten Dagelijks Leven van het slechtziende kind'. U doet kennis op over het aanleren van de alledaagse dingen door het slechtziende en blinde kind en het in kaart brengen van knelpunten. Aanvang 18 uur in Zeist.

Voor wie

  • Ambulant onderwijskundig begeleiders
  • Ambulant begeleiders
  • Ergotherapeuten (EN)
  • Fysiotherapeuten
  • Pedagogen (NVO)
  • Psychologen (NIP)
  • Leerkrachten
  • Optometristen (OVN)
  • Orthoptisten (NVvO)
  • Maatschappelijk werkers (BPSW)

Overige belangstellenden zijn eveneens van harte welkom.

Voor dit symposium is accreditatie aangevraagd bij ADAP (orthoptisten NVvO en optometristen OVN), Ergotherapeuten EN, BPSW en NIP/NVO.

Programma

18.00 - 18.30 uur: Inschrijving en ontvangst met koffie/ thee en een broodje
18.30 - 18.40 uur: Opening dagvoorzitter 

18.40 - 19.20 uur: Lezing 1. Participatiebehoeften van kinderen en jongvolwassenen met een visuele beperking: hoe meten we en wat weten we?

In deze lezing zal Ellen Elsman (epidemioloog, promovenda) vertellen hoe de vragenlijst voor kinderen en jongvolwassenen is ontwikkeld. Welke participatiedomeinen worden uitgevraagd, wat kinderen, ouders en intakers ervan vinden en hoe deze methode in de praktijk gebruikt gaat worden.

19.20 - 20.00 uur:  Lezing 2. Natte broek? Oh jee te laat !

Over blaasproblemen bij kinderen: het broekplassen, van kleine ongelukjes tot grotere. Kinderfysiotherapeute Annemieke Gerrits geeft uitleg van een goed functionerende blaas en welke oorzaken en adviezen er kunnen zijn als het plassen op de WC niet lukt bij slechtziende kinderen. 

20.00 - 20.20 uur:  Pauze

20.20 - 21.00 uur:  Lezing 3. Buiten Zicht: gebruik van andere zintuigen
Hoe kunnen we in de begeleiding van slechtziende kinderen gebruik maken van de kennis over de begeleiding van blinde kinderen? Het kijken staat centraal bij de begeleiding van slechtziende kinderen, hebben we wel oog genoeg voor inzet van de andere zintuigen? Lezing van Miranda in ‘t Veld en Dita Rijneveld van de Bartiméus kennisgroep Kinderen en jongeren.

21.00  uur: Afsluiting/borrel

Waar

Bartiméus, Collegezaal Atrium 

Van Renesselaan 30a

3703 AJ Zeist

Inschrijven

U kunt zich voor dit symposium aanmelden door vóór 30 januari 2019 door een  e-mail te sturen naar inschrijvingen@bartimeus.nl.

Vermeld daarbij uw naam, adres, titel, beroep, registratienummer beroepsvereniging (indien van toepassing) en organisatie. Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding