menu Sluit het hoofdmenu

Kom naar Samen Wijzer (VOL)

vindt plaats op: 
donderdag 17 november 2016
Gebarentaal

Een kennis- en ontmoetingsdag voor professionals die werken met mensen met doofblindheid. Op donderdag 17 november organiseert de werkgroep Samen Wijzer voor de negende keer een landelijke kennis deeldag met als thema: Samen Wijzer heeft talent! Dit keer bij Bartiméus in Ermelo. We willen we stilstaan bij het onderwerp 'Talenten'. Het belooft een inspirerende dag te worden, waarin het delen van ervaringen centraal zal staan.

Welke talenten gebruik jij in het werken met mensen met doofblindheid? En hoe kan jij je talenten verder ontwikkelen? En welke talenten zie jij bij de mensen met doofblindheid die je kent en hoe kan je deze talenten helpen ontwikkelen? Allemaal vragen die deze dag aan de orde komen.

Programma

  • 09.30 - 10.00 uur   Aanmelden en inschrijven voor de workshops;
  • 10.00 - 12.00 uur   Ochtendprogramma met lezingen en workshops;
  • 12.00 - 13.30 uur   Lunch en posterpresentaties;
  • 13.30 - 16.05 uur   Middagprogramma met workshops, onderdeel Ontmoeten en presentatie LAD over het Landelijk Expertisecentrum;
  • 16.05 - 17.00 uur   Afsluiting en hapje/drankje

Omschrijving lezing en workshops

Plenaire lezing van Bas Brons
Een enthousiasmerend betoog voor jullie als begeleiders van mensen met doofblindheid om je eigen talenten in te zetten in je dagelijks handelen.
1. Touched – Ciska de Bruin
De film Nightwalking heeft een vervolg gekregen: Touched. In deze nieuwe film wordt op intieme wijze het eerste contact tussen professionele dansers en mensen met aangeboren doofblindheid in beeld gebracht. Hoe dat gaat? De film wordt vertoond in de workshop, waarna we samen zullen ontdekken en doorpraten welke talenten er gebruikt worden om het contact op gang te brengen en hoe je kunt communiceren zonder woorden.
2. Kunst van het zien – Annet Eikelboom
Het project Kunst van Zien reist door het hele land. In deze expositie zijn unieke, grensverleggende werken te zien, gemaakt door talentvolle kunstenaars met doofblindheid. Enkele schilderijen hiervan worden gepresenteerd in de workshop. Kom kijken en ervaar zelf hoe het is om visueel en tastend de verbinding aan te gaan tussen een ziende en een doofblinde wereld.
3. De talenten van iemand met doofblindheid ontdekken – Ciel Kamps
Aan de hand van videomateriaal worden de talenten van enkele mensen met doofblindheid vertoond. Zij nemen je mee in hun leven, waarin ze bijzondere, of misschien juist heel gewone, activiteiten en hobby’s hebben. Hoe kan je als begeleider talenten ontdekken bij mensen met doofblindheid en hoe kan je hen helpen om dit talent tot ontwikkeling te brengen? Dit is waar we tijdens deze workshop mee aan de slag gaan.
4. Begeleiding bij psychische problematiek – Inesz Sleeboom
Mensen met doofblindheid hebben vaak te kampen met psychische problemen. In deze workshop ontwikkel je je talent om hier als begeleider mee om te gaan. Je krijgt inzicht in de problematiek en leert deze te herkennen. Ook krijg je tips hoe er mee om te gaan.
5. Meten is weten! – Noor van Iersel & Elly Chatrou
Het meten van het gehoor en de visus is niet altijd gemakkelijk, zeker bij cliënten die het zelf niet goed kunnen aangeven. Een reden om het onderzoek niet te doen? Nee, zeker niet! In deze workshop laten we zien hoe onderzoek van het gehoor en de visus aangepast kan worden aan de cliënt. Daarbij wordt uitgegaan van zijn mogelijkheden en sterke kanten. En daarbij speelt ook het talent van de verzorger/begeleider van deze cliënt een grote rol.
6. Social Haptic Communication: Wie heeft hiervoor talent? - Ria Jonker, Ekrem Koc, Joanna Wisniewska & Paul van Mil
Binnenkort start de gestandaardiseerde opleidingsmodule Social Haptic Communication in Nederland. De projectgroep SHC heeft de module zo goed als klaar, zodat door deze aanvullende vorm van communicatie de wereld van onze doofblinde medemens aanzienlijk kan worden verrijkt met informatie uit de omgeving d.m.v. tastboodschappen op het lichaam.
Benieuwd hoe dat eruit gaat zien? Tijdens deze workshop tillen we een tipje van de sluier op en word je vast enthousiast om de module te gaan volgen en je talent hiervoor te ontwikkelen.
Ontmoeten
Voor het onderdeel 'Ontmoeten' willen we jullie vragen een voorwerp (of voorwerpen) mee te nemen. Dit voorwerp dient als een metafoor bij de beantwoording van de volgende twee vragen:
1. Hoe kijk jij naar een persoon met doofblindheid? (N.a.v. het voorwerp/metafoor, bijvoorbeeld: een kaasschaaf - door plakje voor plakje af te schaven kom je steeds dichter bij zijn wensen & behoeftes) 2. Welk talent heeft een persoon met doofblindheid dat jou inspireert en waarvan jij kan leren? (gebruik ook bij het beantwoorden van deze vraag een metafoor).

Inschrijven

Wil je deze dag bijwonen, stuur een mail met je naam, organisatie en functie naar samenwijzerdag@gmail.com. Geef aan of je een doventolk meeneemt. Deelname is op volgorde van aanmelding. Bij 100 deelnemers of meer volgt een wachtlijst. Je kunt je inschrijven voor onderstaande workshops bij binnenkomst. Deelname is voor medewerkers van de vijf organiserende instellingen kosteloos en voor andere professionals € 50,-. De werkgroep faciliteert géén tolk en wij vragen of je dit zelf wilt verzorgen.

Adresgegevens
Bartiméus
Paul Krugerweg 43
3851 ZH Ermelo

We zetten een pendelbusje in vanaf het station. Je wordt hier in de bevestigingsmail verder over geïnformeerd.

Tot ziens op donderdag 17 november in Ermelo!

Namens de Werkgroep Samen Wijzer

Bartiméus: Mijkje Worm, Sietske Molenaar
GGMD: Rob Vriens, Trudy van de Merbel
Kalorama: Ciel Kamps, Liesbeth Cornelissen
Koninklijke Kentalis: Noor van Iersel, Ellen Pennings
Koninklijke Visio: Astrid Janssen, Anne-Marie van den Berg, Janneke de Koning