menu Sluit het hoofdmenu

Nascholingsdag: Oogproblemen bij kinderen

vindt plaats op: 
vrijdag 5 oktober 2018
Jong meisje met oogproblemen

Gamen, verpest dat je ogen, of is dit een fabeltje? Wat ziet een baby op welke leeftijd? Hoe herken je oogproblemen bij kinderen en welke afwijkingen mag je absoluut niet missen! Dat hoort u tijdens het symposium op vrijdag 5 oktober in de ReeHorst in Ede.

Deze nascholingsdag geeft u handvatten voor en inzichten in de verschillende methoden van oogheelkundig onderzoek bij baby’s, peuters, kleuters en scholieren in het basisonderwijs. Juist voor kinderen is het op tijd ontdekken van een suboptimale visus en tijdige behandeling van afwijkingen van het grootste belang voor een optimale ontwikkeling van het gezichtsvermogen. Tevens krijgt u een update over de stijgende myopie onder kinderen en de gevolgen hiervan op latere leeftijd.

Boeiend programma

Presentaties, casuïstiekbesprekingen en workshops maken u wegwijs in de wereld van het jonge oog. Kortom, een nuttige en leerzame dag, zeker nu de JGZ-richtlijn 'Opsporen oogafwijkingen' eraan komt.

Het programma is samengesteld in samenwerking met kinderoogarts Elke Kraal-Biezen, orthoptisten Jacqueline Krijnen en Stéphanie van de Ven (allen VUmc, Amsterdam) en jeugdartsen Vasanthi Iyer en Inge Tissen.

N.B. De parallel aan het plenaire programma gegeven workshops zijn inmiddels volgeboekt.

Het volledige programma kunt u vinden op de website van scem, daar kunt u zich als medisch professional ook gelijk inschrijven.

Onze oogarts Mies van Genderen geeft deze dag de presentatie: 'Slechtziendheid bij kinderen: oorzaken en gevolgen'
De belangrijkste veroorzakers van visuele beperking bij kinderen zijn de erfelijke netvlies- en oogzenuwafwijkingen en visuele stoornissen door hersenbeschadigingen, met name bij te vroeg geboren kinderen. Vanwege de zeldzaamheid van de aandoeningen en de vaak zeer jonge leeftijd van de patiëntjes is specialistische diagnostiek nodig. De diagnose geeft vervolgens inzicht in de prognose, de erfelijkheid en de problemen die te verwachten zijn op het gebied van visuele functies en visuele perceptie. Mies van Genderen, oogarts Bartiméus en UMC Utrecht.

Bezoek Bartiméusstand

In onze stand 'delen' we ervaringsbrillen uit voor voor alle standbezoekers die zelf even willen ervaren wat het is om slecht(er) te zien. Maak kennis met onze professionals Machteld Welling en Anne loes Hurkmans. Zij vertellen graag over de mogelijkheden voor kinderen bij Bartiméus en zij geven u informatie over het Diagnostisch Centrum van Bartiméus in Zeist.

Accreditatie

Is toegekend door ABSG (AJN), NVK en Kwaliteitsregister V&V (5 pnt). Aangevraagd bij VSR; bij voldoende belangstelling wordt aanvullend accreditatie aangevraagd.

Datum en locatie: Vrijdag 5 oktober 2018, ReeHorst in Ede.