menu Sluit het hoofdmenu

Najaarssymposium NVvO in Wageningen

vindt plaats op: 
vrijdag 16 november 2018
meisje met oogmetingsbril

Op vrijdag 16 november a.s. is de 138e Algemene Ledenvergadering en het 12e Najaarssymposium van de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten in Wageningen. Bartiméus is aanwezig met een stand.

De NVvO

De Nederlandse Vereniging van Orthoptisten (NVvO) is de beroepsvereniging van orthoptisten in Nederland. De NVvO behartigt de belangen van de vereniging en van haar leden op vakinhoudelijk, sociaaleconomisch en maatschappelijk gebied. De NVvO is gesprekspartner voor de overheid, zorgverzekeraars en andere beroepsverenigingen, zoals de beroepsvereniging voor huisartsen, oogartsen en optometristen. Ook onderhoudt de NVvO contacten met de Jeugdgezondheidszorg, waar kinderen gescreend worden op bijvoorbeeld een lui oog en scheelzien.

Orthoptisten doen onderzoek en de niet-chirurgische behandeling van afwijkingen in de samenwerking van de ogen en de oogmotoriek (scheelzien, dubbelzien en het zogenaamde luie oog). Zij werken onder andere in ziekenhuizen en in de slechtziendenzorg. Sommigen hebben een zelfstandige praktijk. De orthoptisten zijn een belangrijke verwijzer naar het Diagnostisch Centrum van Bartiméus.

Het symposium start 's middags na de Ledenvergadering. Onderstaand leest u het inhoudelijke programma:

  • 13.15 uur start middagprogramma;
  • 13.20 uur Uitreiking Orthoptie-award;
  • 13.50 uur Hospitallity - Jeff Dadema, partner/trainer;
  • 15.00 uur pauze;
  • 15.30 uur De orthoptist en de MKH - polatest - Marleen Veldt, orthoptist;
    De theorie van fixatie disparatie en de MKH-polatest wordt besproken. Er wordt door middel van casuïstiek (interactief) besproken waar de MKH-polatest aanvulling kan zijn in de orthoptische praktijk.
  • 16.15 uur NAH-problemen - Marijn van Haastert/ Roselien Neervoort, neuropsycholoog;
    Wat gebeurt er als de hersenen de visuele informatie niet meer adequaat kunnen verwerken? Beschadiging door niet aangeboren hersenletsel (NAH), zoals een beroerte of ongeluk of abnormale  ontwikkeling kan leiden tot uiteenlopende visuele stoornissen. De oogarts vindt geen verklaring van de visuele klachten, omdat er niets mis is met de ogen maar met de verwerking van de visuele informatie. Deze presentatie zal gaan over stoornissen in de visuele informatieverwerking bij mensen met NAH en hoe de orthoptist dit in de dagelijkse praktijk kan herkennen.

Stand Bartiméus

In onze stand geven wij informatie over ons Diagnostisch Centrum, waar zowel kinderen als volwassenen kunnen komen voor diagnostiek en/of onderzoek. In de stand liggen inkijkexemplaren van Bartiméus publicaties voor u klaar. De professionals willen u bijpraten over de laatste ontwikkelingen en ervaringen over zien en niet-zien. Wij zien u graag in onze stand!

Praktische gegevens

De algemene ledenvergadering en het najaarssymposium worden gehouden in Fletcher Hotel-Restaurant de Wateringsche Berg, Generaal Foulkesweg 96 (6703 DS) in Wageningen.

Aanmelden is niet meer mogelijk, want het symposium zit inmiddels vol.