menu Sluit het hoofdmenu

Het Hersenletselcongres in Reehorst Ede

vindt plaats op: 
maandag 5 november 2018
Touwen aan elkaar verbonden

Het HersenletselCongres is een event t.b.v. de zorg- en dienstverlening en ondersteuning van mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Elk jaar worden de nieuwste wetenschappelijke inzichten gepresenteerd en komen verder beste practice en (ondersteunings)methodieken aan de orde. Bartiméus deelt tijdens dit congres haar expertise op het gebied van visuele waarnemingsproblemen tijdens de presentatiesessies.

Het congres richt zich op alle dienstverleners betrokken bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel, zoals bijvoorbeeld verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders, wijkteammedewerkers, leerkrachten, arbeidsbegeleiders, maatschappelijk werkers en gedragskundigen.

Het thema van deze dag is: Elkaar vinden en verbinden; leren van en met elkaar.

Leerdoelen deze dag:

Dit congres hoopt de verbindingen tot stand brengen tussen:

  • Verbinding tussen NAH en CVA zorg;
  • Verbinding door het gebruik van (elkaars) good practice;
  • Verbinding van onderzoek naar praktijk;
  • Verbinding van nieuwe zorg naar de bestaand praktijk;
  • Verbinding naar de maatschappij (arbeid, school, vrije tijd, algemene hulpverlening);
  • Verbinding van hulpverlening na coma.

In het programma zullen de volgende elementen zitten: resultaten van wetenschappelijk onderzoek en de vertaling hiervan naar het werk van alle dag, best practice uit de zorg, het onderwijs en de arbeidsintegratie, vernieuwingsprojecten, et cetera.

Sprekers Bartiméus: 7 jaren van ervaringen en oplossingen

Bartiméus professionals Tineke de Jong en Henk Stam geven deze dag een middagpresentatie met als thema 'Ik zie, ik zie anders dan wat jij ziet' - Visuele waarnemingsproblemen t.g.v. NAH.

Tineke de Jonge is neuropsycholoog en gezondheidszorgpsycholoog bij Bartiméus. Momenteel werkt zij vooral met mensen met een visuele klachten als gevolg van hersenletsel. Daarnaast verricht zij diagnostiek en geeft ze behandeling aan mensen met psychische klachten die samenhangen met de visuele beperking. Tineke maakt deel uit van een expertisegroep bij Bartiméus met betrekking tot niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en cerebrale visuele stoornis/impairment (CVI).

Henk Stam is optometrist en low vision specialist bij Bartiméus. Hij houdt zich, naast onderzoeken bij cliënten met een visuele beperking t.g.v. oogproblemen, de laatste 7 jaar bezig met oogheelkundige onderzoeken bij cliënten met NAH. Verder begeleidt en traint hij blinde patiënten om te gaan met retina (netvlies) implantaten (‘omgekeerde’ revalidatie) en houdt hij zich bezig met nieuwe behandelingsmethodes binnen de oogheelkunde. Ook is hij docent aan de VUmc en AMC te Amsterdam en Hogeschool van Utrecht.

In Nederland zijn ongeveer 600.000 mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), een aantal dat sterk blijft stijgen. Per jaar komen hier ongeveer 135.000 mensen bij. 300.000 mensen ervaren visuele problemen als gevolg van de opgelopen schade aan de hersenen zoals wazig zien, dubbel zien en of gezichtsveldbeperking (bijvoorbeeld Hemianopsie).

Een bezoek aan de optometrist of oogarts levert vaak geen bruikbare oplossing voor deze problemen. Door de cliënten gelijktijdig te onderzoeken door een optometrist en een neuropsycholoog/GZ-psycholoog zijn wij op een andere manier tegen deze visuele klachten aan gaan kijken en zijn wij er ons van bewust dat ook andere oorzaken ten grondslag kunnen liggen aan deze visuele problemen.

Kosten deelname

De kosten van deelname zijn € 285,00 incl. btw. Voor organisaties die meer dan 12 personen aanmelden geldt dat elke 13e persoon gratis het congres mag bezoeken. Meer info en aanmelden vindt u op de site hersenletselcongres.nl.