menu Sluit het hoofdmenu

Wayfindr symposium

Wayfindr is een nieuwe standaard waarin staat hoe een op audio berichten gebaseerd navigatiesysteem voor blinden en slechtzienden eruit zou moeten zien. En wat er bij komt kijken om dit te ontwikkelen. Bartiméus organiseert op 30 november 2018 een symposium over Wayfindr, als onderdeel van de Nederlandse Mobiliteits Conferentie (NMC) in Zeist. Aanrader voor partijen en professionals die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden, zoals gebouweigenaren, ontwikkelaars, start-ups of onderzoekers.

Programma

Tot 10.30 uur sluiten we aan bij de Nederlandse Mobiliteits Conferentie. 

10.45 - 11:30 uur: Presentatie over de Wayfindr standaard door Stichting Wayfindr

11.30 - 12.15 uur: Eenduidige O&M instructies volgens de Wayfindr standaard. Deze workshop staat ook open voor een beperkt aantal deelnemers van de NMC.

12.15 – 13.30 uur: Wayfindr demo-apps op de markt voor NMC deelnemers.

13.30 – 14.30 uur: Wayfindr demo-apps voor de Wayfindr deelnemers

14.45 - 15.45 uur: Open discussie met stellingen op posters over implementatie Wayfindr standaard in apps en gebouwen

16.00 – 16.30 uur: Gezamenlijke afsluiting met de NMC deelnemers.

Achtergrond: toegankelijkheid

Iedereen zou toch zelfstandig in een gemeentehuis, station, universiteit, concertzaal en/of ieder ander openbaar gebouw zijn weg moeten kunnen vinden. Helaas is dit voor mensen met een visuele beperking (VIP) nog steeds een utopie, zij zijn nu namelijk afhankelijk van hulp van anderen om in een onbekend gebouw zich te kunnen oriënteren en navigeren. Gelukkig zijn er op dit moment veel technologieën in ontwikkeling die het mogelijk (gaan) maken om de blinde en slechtziende gebruiker te assisteren in het navigeren door een gebouw. 

Nu er technisch van alles mogelijk is rijst de vraag hoe maken we onze gebouwen met dergelijke apps en hulpmiddelen toegankelijk voor de blinde en slechtziende bezoeker? Wayfindr is een stichting in Engeland die die vraag tracht te beantwoorden door het creëren van een standaard. In die standaard staat hoe een op audio berichten gebaseerd navigatiesysteem voor blinden en slechtzienden eruit zou moeten zien en wat er bij komt kijken om dit te ontwikkelen.

Wij organiseren dit symposium om in Nederland geïnteresseerde partijen zoals gebouweigenaren, ontwikkelaars, startups, onderzoekers etc. bij elkaar te brengen en ze zo bekend te maken met de Wayfindr standaard. Zo komt Wayfindr op het congres uitleg geven over de standaard, geeft een mobiliteitsexpert een workshop over het maken van eenduidige audio instructies en gaan we in op de toekomst van indoor navigatie. 

Wat dit Wayfindr symposium nog extra bijzonder maakt is dat Bartiméus samen met de Robbert Coppes stichting en Visio op dezelfde dag en locatie de Nederlandse Mobiliteits Conferentie (NMC) organiseert (speciaal bedoelt voor mobiliteitsexperts). Het idee is daarom om de dag gezamenlijk te starten met de keynote speech getiteld 'The Right To Accessibility'. Na de keynote gaan we verder met de afzonderlijke programma's en komen we weer samen met de lunch want tegelijkertijd is er dan een informatiemarkt waar allerlei stands staan met informatie over hulpmiddelen en andere O&M gerelateerde zaken. Op het Wayfindr congres is er ook een workshop gepland die voor een aantal NMC deelnemers te volgen is. Op die manier proberen we de twee evenementen met elkaar te mixen zodat er nieuwe interessante kruisverbanden ontstaan. We moeten tenslotte samen op de goede weg.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact  opnemen met Paul de Nooij.