menu Sluit het hoofdmenu

Technologie voor mensen met visuele en verstandelijke beperking in zorginstellingen

We leven in een digitale wereld waar niets onmogelijk lijkt; technologie is overal en is met ons leven verweven. Dit is minder vanzelfsprekend voor mensen met een verstandelijke en visuele beperking. Juist voor deze groep biedt technologie een enorme meerwaarde omdat iemand nu dingen kan doen die voorheen niet mogelijk waren.

Door slim, creatief, out-of-the-box denkend deze technologie te gebruiken worden mogelijkheden geboden tot communicatie, zelfregie, zelfstandigheid en tijdsbesteding die wellicht tot voor kort niet mogelijk leken.

Uitgangspunt is altijd de visuele beperking bij mensen met een verstandelijke beperking waarbij eveneens sprake kan zijn van bijkomende beperkingen. Bartimeus richt zich op de visuele beperking (en mogelijkheden!), maar ook op het inzetten van andere zintuigen. De ervaringen tot nu toe opgedaan blijken erg succesvol.

Bartiméus FabLab

Om deze missie kracht bij te zetten is er een aantal jaren geleden het Bartiméus FabLab opgericht. Het FabLab richt zich op de inzet van slimme technologische oplossingen voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking.

Bartiméus heeft de expertise in huis omtrent het inzetten van technologie bij mensen met een visuele en verstandelijke beperking, ongeacht het niveau van beperking. Ook voor mensen met een ernstig meervoudige beperking biedt technologie vele mogelijkheden.

Lees ook wat Bartiméus doet op gebied van technologie en clienten met een visuele en verstandelijk beperking.

Bartiméus werkt samen met zorginstellingen om cliënten toegang te geven tot de mogelijkheden van technologie. Een onderzoek door Bartiméus naar de inzet van technologie, heeft de volgende onderdelen:

  • Voorbereiding;
  • Onderzoek en Advies;
  • Implementatie.

Heeft u binnen uw zorginstellingen vragen over technische oplossingen voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking? Of wilt u meer weten over samenwerken met Bartiméus? Neem contact op met Ine Woudstra, relatiebeheerder iwoudstra@bartimeus.nl of 06 - 413 520 36.