menu Sluit het hoofdmenu

Geschiedenis Bartiméus 2006 - 2020

Hoogtepunten uit de geschiedenis van Bartiméus van 2006 - nu.

2006-2007

Sonneheerdt en Bartiméus fuseren. Vanaf 2007 gaat de organisatie verder onder de naam Bartiméus.

naambord Bartiméus bij ingang

2008

De Historische Theetuin op het terrein in Doorn is in ere hersteld, mede dankzij donateurs van vereniging Bartiméus Sonneheerdt. De tuin biedt visueel beperkte bewoners een zinvolle dagbesteding.

2008 en verder

herinrichting terrein in Doorn

In Doorn en Zeist worden de terreinen opnieuw ingericht. In fasen wordt er gebouwd aan nieuwe woningen, kantoor- en onderzoeksruimte en scholen.

Bartiméus agendeert de toegankelijkheid van de samenleving door allerlei initiatieven te ontplooien: Dineren in het Donker, Donkere Belevingsruimte, magazine Iris, Inclusief Advies.

aankondiging De Donkere Belevingsruimte

2012

Bartiméus lanceert haar eerste app: de ZIEN App. 

2013

Bartiméus werkt samen met Oogziekenhuis Zonnestraal bij de revalidatie van patiënten die een innovatieve retinachip geïmplementeerd hebben gekregen.

2015

Bartiméus viert haar 100-jarig bestaan met allerlei feestelijke activiteiten gedurende het gehele jaar.

2018

Bartiméus wil haar kennis inzetten voor alle mensen met een visuele beperking in Nederland. In dat verband gaat Bartiméus onder meer intensiever samenwerken met 's Heeren Loo, een van de grootste organisaties in de verstandelijke gehandicaptenzorg en ouderenorganisatie KBO PCOB. Musea en parken als de Efteling worden met onze expertise toegankelijker voor mensen die slechtziend of blind zijn. Ook de prestaties op het gebied van innovatie blijven niet onopgemerkt. Jaarbeeld 2018

2019

De ‘vereniging Bartiméus Sonneheerdt’ is per 1 januari overgegaan in een stichtingvorm en gaat verder als Bartiméus Fonds. Bartiméus en Bartiméus Fonds hebben er samen voor gekozen om voortaan met hetzelfde logo en boodschap naar buiten te treden. We hebben immers dezelfde missie: wij geloven in een samenleving waarin iedereen kan meedoen en ook mensen die slechtziend of blind zijn zich voluit kunnen ontplooien. Want uiteindelijk gaat het niet om hoeveel procent je ziet. Het gaat om hoeveel procent je leeft. Bartiméus. 100% leven.

logo bartimeus 100 procent leven

2020

Bartiméus gaat haar dienstverlening en expertise organiseren rond klantgroepen van mensen met een verschillende ondersteuningbehoefte: kind & jeugd, (jong) volwassenen, volwassenen met een meervoudige beperking en senioren. Een nieuw onderdeel van Bartiméus gaat zich helemaal richten op ondersteuning van bedrijven, overheidsorganisaties en (zorg) instellingen. Samenwerken aan een inclusieve samenleving.