menu Sluit het hoofdmenu

Voor leerlingen en ouders

Je zit als leerling op een 'gewone' reguliere school. Je hebt een visuele beperking, en je bent daarmee vast de enige in de klas. Je krijg begeleiding vanuit Bartiméus, maar je hebt vast nog een heleboel vragen. Of het is gewoon heel erg belangrijk voor je om een keer met andere kids in dezelfde situatie als jij, een heleboel handige dingen te leren én daar met hen over te kunnen praten. En als ouder hebt u ook veel vragen en wellicht ook de behoefte om daar met 'collega' ouders over te praten. Ook voor u bieden wij heel inhoudelijke trainingen waar u terecht kunt met vragen aan zowel onze professionals als aan de mede ervaringsdeskundigen in de groep.

Bartiméus biedt een groot aantal cursussen en trainingen voor ouders en/of kinderen. Bekijk het totale overzicht van ouder- en kindtrainingen van Bartiméus. Hieronder staat een overzicht van de onderwijstrainingen.

Volgend jaar naar de brugklas, Cursusnummer: A19

Voor wie: door Bartiméus begeleide leerlingen in groep 8 van het basisonderwijs.

Inhoud: Over een tijdje is het zover: je gaat naar het voortgezet onderwijs. Dat is voor veel leerlingen van groep 8 -en misschien ook voor jou- best spannend!

Hoe zal het zijn op die nieuwe school? Je krijgt te maken met een nieuw, groot gebouw, wisselende lokalen, nieuwe vakken, verschillende leraren, meer huiswerk, andere klasgenoten, mogelijk nieuwe vrienden of vriendinnen. Misschien is die nieuwe school ver weg van je huis en moet je reizen met de bus of op de fiets.

In deze training van 2 dagen besteden we aandacht aan al deze veranderingen. Je gaat je hierop voorbereiden, samen met leeftijdsgenoten die voor dezelfde overstap staan. Ook krijg je uitleg over slechtziendheid en hoe je dit aan anderen kunt vertellen. Dat kun je gebruiken als je straks aan nieuwe klasgenoten en de leraren moet uitleggen waarom je bepaalde aanpassingen nodig hebt. Ook ga je één middag oefenen in het reizen met de bus en gebruik maken van de OV-chipkaart. Klik hier voor meer informatie.

Uw kind naar de brugklas, Cursusnummer: A10

Voor wie: Ouders van blinde en slechtziende kinderen die in groep 7 en 8 van de basisschool zitten en volgend jaar naar de brugklas van het voortgezet onderwijs gaan.

Inhoud: De overstap naar de brugklas is voor veel blinde en slechtziende kinderen een grote overgang. Zij kunnen dan ook de nodige problemen tegenkomen. U als ouder wilt uw kind hierbij een goede begeleiding geven. Met deze informatiedag willen wij u (en indirect ook uw kind) ondersteuning bieden. Klik hier voor meer informatie.

Bèta-dag, Cursusnummer A28

Voor wie: Braille- en zeer slechtziende leerlingen uit het voortgezet onderwijs.

Inhoud: Tijdens deze bèta-dag kun je twee workshops kiezen waarin je praktisch aan de slag gaat met de bètavakken: dus practica, proefjes en het lezen en maken van tekeningen. Ieder workshop duurt twee uur en je kunt kiezen uit wiskunde, biologie, natuurkunde en scheikunde. Klik hier voor meer informatie.

Examenvoorbereiding exacte vakken, Cursusnummer B18

Voor wie: Leerlingen in het examenjaar en voorexamenjaar. Daarnaast mogen ook hun docenten, aob-ers, ouders en examensecretarissen deelnemen.

Inhoud: Tijdens deze online middag geven we informatie over examen doen in de exacte vakken en de aanpassingen en hulpmiddelen waarvan een leerling met een visuele beperking gebruik mag maken. Klik hier voor meer informatie.

Studeren aan het hbo of universiteit, Cursusnummer: A11

Voor wie: voor leerlingen in havo 5 & vwo 6 die na hun examen aan het hbo of de universiteit willen studeren.

Inhoud: Koninklijke Visio en Bartiméus organiseren samen deze cursus. Als je gaat studeren komen er veel nieuwe dingen op je af. Om je op een zelfstandig studentenbestaan voor te bereiden geven we deze cursus. Klik hier voor meer informatie.

Studeren aan het MBO: Ik op het MBO  Cursusnummer: A22

Voor wie:

  • AOB- en VSO leerlingen van Bartiméus in vmbo 3 en 4, die straks, na het behalen van het diploma, de overstap willen maken naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo);
  • Ouders.

Inhoud: Het is belangrijk dat je als aankomende student met een visuele beperking, samen met je ouders, kennis kan nemen van het studeren binnen het middelbaar beroepsonderwijs. Op deze dag kom je te weten hoe het mbo in elkaar zit en wat een ROC is. Klik hier voor meer informatie

De Wiskundekist. Cursusnummer: B12a

Voor wie:

  • Brailleleerlingen en zeer slechtziende leerlingen uit groep 7 en 8 en maximaal 2 volwassenen. Voorkeur gaat uit naar hun extra-formatie leerkracht en een leerkracht of een ouder.

Inhoud: Koninklijke Visio en Bartiméus organiseren samen deze cursus. Met materialen uit de wiskundekist gaan we jou helpen met rekenen en al een beetje voorbereiden op het wiskunde-onderwijs in de brugklas. Klik hier voor meer informatie.

Trainingen EduVip

Op EduVip staan diverse trainingen voor leerlingen die slechtziend of blind zijn. EduVip biedt digitale ondersteuning aan het onderwijs van leerlingen en studenten met een visuele beperking, zowel binnen het speciaal onderwijs als binnen het regulier onderwijs. EduVip is een initiatief van Bartiméus en Visio.