menu Sluit het hoofdmenu

Elektronisch betalen moet gemakkelijker en gebruiksvriendelijker

geplaatst op Lancering Pay-Able

Waar vind ik de gleuf om mijn betaalpas in te steken, welk bedrag staat er op het scherm en wanneer moet ik nu op 'OK' drukken? Voor grote groepen mensen, onder wie mensen met een visuele beperking en ouderen, levert elektronisch betalen onnodig veel stress op. Vandaag is daarom in het Europees Parlement in Brussel het platform Pay-Able gelanceerd.

De lancering werd gedaan door Joep Aarts, directeur van de Oogvereniging, als mede-initiatiefnemer van het platform. Doel van het platform is de internationale krachten te bundelen en samen te pleiten voor toegankelijke en eenvoudig te bedienen betaalautomaten voor iedereen in de Europese Unie.

Beschermheer van Pay-Able is niemand minder dan Herman Van Rompuy, voormalig Voorzitter van de Europese Raad. Het platform kan verder rekenen op brede steun van nationale en internationale (consumenten)organisaties. Bij de lancering waren er speeches van Europarlementariër Ádám Kósa en vertegenwoordigers van onder andere de Europese Commissie en het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie.

Meer gemak, minder stress

Voor veel mensen die blind of slechtziend zijn geeft het spanning om met een betaalpas te betalen. De grootte, plaats van de toetsen, leesbaarheid van het scherm en geluiden verschillen bij de huidige betaalautomaten soms sterk van elkaar. De drempel om elektronisch te betalen wordt hierdoor onnodig hoog, terwijl tegelijk elektronisch betalen steeds meer de norm wordt én iedereen wordt verwacht zelfstandig mee te doen in de maatschappij.

Met gebruiksvriendelijkere en uniforme betaalautomaten wordt het voor iedereen gemakkelijker om elektronisch te betalen. Denk daarbij aan beter leesbare schermen, ondersteunende geluidssignalen, een vaste indeling voor de toetsen en het toevoegen van spraak. Deze maatregelen helpen ook ouderen en laaggeletterden om zelfstandig met de betaalpas te kunnen (blijven) betalen. Ook deze groepen zijn daarom vertegenwoordigd in het platform.

Samenwerking in Europa

Landelijke en Europese organisaties maken gezamenlijk deel uit van het platform. In Nederland zijn, naast de Oogvereniging, de Consumentenbond en Ieder(in) lid. Ook bijvoorbeeld de Engelse en Duitse Oogvereniging doen mee. Op Europees niveau is er brede steun van de European Blind Union, het European Disability Forum, AGE Platform Europe (ouderen) en BEUC (consumentenbond).

Het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke betaalautomaten die de huidige waaier aan verschillende uitvoeringen moeten vervangen: daar wil het platform zowel fabrikanten van betaalautomaten maar ook afnemers, zoals winkeliers, toe bewegen. Doel is daarnaast om gebruiksvriendelijke betaalautomaten op te nemen in het Europese wetsvoorstel voor toegankelijkheid.

Bron: de Oogvereniging