menu Sluit het hoofdmenu

College Tour met Paralympiër Joleen Hakker

geplaatst op Blinde triatlete Joleen Hakker met guide Linda van Vliet

De blinde triatlete Joleen Hakker was woensdag een prominente gaste op het traditionele Jaarfeest voor bewoners, familieleden en medewerkers van Bartiméus in Doorn. Thema van het Jaarfeest, een jaarlijks terugkerend hoogtepunt voor honderden cliënten en betrokkenen, was de Olympische Spelen. Sport en bewegen stonden centraal.

Hakker heeft al diverse EK’s en WK’s op haar naam staan en twee keer meegedaan aan de Paralympics. Ze is zich momenteel aan het voorbereiden voor de Spelen in Rio de Janeiro, die in september worden gehouden. In een College Tour-achtige setting ging ze in op allerlei vragen, en vertelde over haar leven als topsporter met een beperking.

Medaille

35 is ze nu. "In Peking deed ik mee aan het roeien, in London ging ik voor het fietsen. In Rio doe ik voor de derde keer mee. Nu wil ik echt een medaille!"

Sprinttriatlon

Dit keer neemt ze deel aan de sprinttriatlon: 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. "Van alles wat ik gedaan heb, is dit voor een blinde of slechtziende wel de meest ingewikkelde sport. Je moet voortdurend switchen, wisselen en opnieuw focussen."

Sponsor

Ze wordt gesponsord door de Vereniging Bartiméus, die dit allemaal mogelijk maakt. "Ik train nu zo’n 20 uur per week."

Guide

Trainen en wedstrijden - elke week is er wel een wedstrijd - doet ze samen met haar vaste ‘guide’ Linda van Vliet. Ze vormen een hecht team. "Onze grootste concurrenten zijn de Engelsen en Australiërs. We lusten ze rauw."

Tandemfiets

Fietsen doen ze op een tandemfiets, bij het zwemmen en rennen zitten ze aan elkaar vast. Hier gelden strenge regels. "Als mijn hoofd verder dan 1,5 meter van het hoofd van Linda ligt, of er ook maar enige schijn is dat Linda me op sleeptouw neemt, worden we gediskwalificeerd."

Voorbeeld

Hakker is een voorbeeld voor veel andere sporters. "Aan alle reacties merk je dat veel mensen mij als een bron van inspiratie zien." Linda van Vliet maakt dat van nabij mee. "Joleen traint bij een reguliere club. Ze staan echt in de rij om haar begeleider te zijn."

Heidi Doest

Naast Hakker was ook judoka Heidi Doest present om over haar ervaringen te vertellen. Doest is bewoner van Bartiméus en won vorig jaar een gouden medaille op de Special Olympics World Games in Los Angeles.

Showdown

Verder was er onder meer een demonstratie van showdown, een razendsnel soort tafeltennis voor slechtziende mensen. Het is een internationale sport.

De Bies

Veel van de activiteiten vonden plaats in en rond De Bies, het multifunctionele sportcentrum (zwemmen, fitness en dagbesteding) dat Bartiméus in 2015 op het terrein in Doorn realiseerde.

Aan het eind van de zonovergoten middag fietst Joleen Hakken het Bartiméusterrein af, direct door naar een meertje in de buurt. Lekker zwemmen, beetje afkoelen? "Nee, trainen!"

Het Bartiméus Jaarfeest werd mogelijk gemaakt met steun van talloze vrijwilligers waarvoor onze hartelijke dank!