menu Sluit het hoofdmenu

Bartiméus Diagnostiek Visuele Aandoeningen opent deuren

geplaatst op Een afbeelding van Bartiméus Diagnostiek Visuele Aandoeningen

Morgen start Bartiméus in Zeist met een specialistische polikliniek gericht op zeldzame visuele aandoeningen onder de naam Bartiméus Diagnostiek Visuele Aandoeningen. Door deze unieke voorziening wordt de bestaande diagnostische dienstverlening voor cliënten verbijzonderd en uitgebreid. De nieuwe faciliteit is multidisciplinair, state of the art en volledig kindgericht opgezet. Zowel volwassenen als kinderen met een zeldzame visuele aandoening krijgen daardoor sneller een diagnose te horen.

De diagnostische dienstverlening is het afgelopen halfjaar versterkt met specifieke expertise op het gebied van een aantal zeldzame visuele aandoeningen. Deze aandoeningen zijn lastig te diagnosticeren als gevolg van relatieve zeldzaamheid, de benodigde complexe meetmethoden en de specifieke complexiteit van diagnostiek bij kinderen. De nieuwe voorziening is door het ministerie van VWS erkend als internationaal expertisecentrum specifiek voor zeldzame visuele aandoeningen.

Voordelen voor de klant

Mensen met een zeldzame visuele beperking hebben veel voordelen van de aanpak van Bartiméus:

  • door de samenwerking binnen een multidisciplinair team van oogartsen, orthoptisten, gedragsdeskundigen en klinisch fysici én de inzet van innovatieve meet- en analyseapparatuur kan sneller worden gewerkt. Daardoor worden klanten minder fysiek en mentaal belast: in vrijwel alle gevallen wordt in één bezoek duidelijk wat er aan de hand is.
  • samenwerking met diverse universitaire medische centra in wetenschappelijk onderzoek, levert voortdurend nieuwe inzichten op.
  • een volledig doorgevoerde kindgerichte werkwijze zorgt ervoor dat kinderen zich meer op hun gemak voelen, wat betere diagnostische resultaten oplevert.

Openingsbijeenkomst 20 april

Bartiméus en de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt zijn er trots op samen te hebben geïnvesteerd in de nieuwe voorziening. Bartiméus Diagnostiek Visuele Aandoeningen wordt op 20 april a.s. in het Atriumgebouw in Zeist geopend met een feestelijke bijeenkomst. Hierbij wordt de aanpak verder toegelicht en wordt meet- en analyseapparatuur gedemonstreerd. Ook zal Hester Rippen, directeur Stichting Kind en Ziekenhuis de Smiley Polikliniek & Eerstelijns Kindzorg aan Bartiméus uitreiken. Dit is een nieuwe variant van het al 15 jaar bestaande kwaliteitskeurmerk voor kindgerichte zorg, dat in deze vorm voor de eerste keer wordt toegekend. Carla Aalderink, directeur vereniging Bartiméus Sonneheerdt, zal daarna de officiële openingshandeling verrichten.