menu Sluit het hoofdmenu

Zwarte Cross zamelt doppen in voor goede doel

geplaatst op Een deel van de doppenverzameling van Fracis en haar zoon Jeffrey

Jeffrey Bonenkamp (leerling van Bartiméus Onderwijs Lochem) zamelt samen met zijn moeder doppen in ten bate van Koninklijk Nederlands Geleidehondenfonds (KNGF).

Onderstaand een krantenartikel uit Het Aaltens Nieuws van donderdag 25 februari 2016:

LICHTENVOORDE - Naast het hervatten van campingkaartverkoop voor de Zwarte Cross is er meer heuglijk nieuws van de burelen van de Feestfabriek te melden. Zo vertelde Ronnie Degen dat er tevens overeenstemming is bereikt met Francis Bonenkamp uit Groenlo voor een grootse inzameling van kunststof doppen ten bate van Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) tijdens de Zwarte Cross. "We willen graag ons steentje bijdragen in het kader van verantwoord ondernemen. Zo proberen we onder meer zo milieubewust mogelijk bezig te zijn, door zo milieuvriendelijk mogelijk te werk te gaan. We recyclen de overgebleven munten al. Het verzoek dat we kregen voor het inzamelen van plastic kunststof doppen sluit hier zeer goed bij aan. Als het bovendien geld oplevert voor het goede doel, dan werken we daar helemaal graag aan mee. Toen we het in ons team bespraken was iedereen unaniem voor om hieraan mee te werken. Wij blij en mevrouw blij. We gaan nog met mevrouw Bonenkamp in gesprek om het logistieke deel uit te werken, maar daar komen we wel uit. Mevrouw is al bezig met het verzamelen van grote tonnen waar de doppen in gegooid kunnen worden bij de 150 tap- en verkooppunten. Na afloop van elke dag worden de tonnen geledigd in plastic zakken, die vervolgens weer naar een punt vervoerd worden waar mevrouw ze hebben wil. Ook daar willen we in ondersteunen."

Francis Bonenkamp is blij met de toezegging van de Feestfabriek. "Het inzamelen van doppen levert het KNGF geld op om blindengeleidehonden op te leiden."

Ze kwam ermee in aanraking vanwege de aandoening aan de ogen van haar zoon Jeffrey (13), die met zijn linkeroog inmiddels niets meer ziet, en met zijn rechteroog nog slechts 5%. "Vanaf zijn geboorte ziet hij al slecht. Sinds twee en een half jaar laat zijn netvlies los en gaat het hard achteruit. Op een gegeven moment zag hij helemaal niets meer. In Nijmegen is hij elf keer geopereerd en uitbehandeld, zoals men daar aangaf. Dat accepteerden wij echter niet en kwamen in het Oogziekenhuis Rotterdam terecht voor een 'second opinion'.

Het Oogziekenhuis Rotterdam staat internationaal bekend om zijn grote vakbekwaamheid op het gebied van de oogheelkunde. Met zijn rechteroog ziet Jeffrey na twee operaties in Rotterdam inmiddels weer 5%, iets waar we heel erg blij mee zijn. Jeffrey kan inmiddels weer een beetje voetbal kijken op tv. Die 5% lijkt voor ons erg weinig, maar is voor hem veel."

Gezien de situatie van Jeffrey is het nog steeds denkbaar dat Jeffrey ooit voor een deel afhankelijk gaat worden van de diensten van een blindengeleidehond. Reden voor Francis om zich hier alvast in te verdiepen. Ze kwam toen bij het KNGF terecht en zag dat ze haar steentje bij kon dragen aan de opleiding van blindengeleidehonden door het inzamelen van plastic doppen.

"Een directe link is er niet, maar de doppen worden gesmolten en weer gebruikt voor het vervaardigen van plastic pallets. Ze zochten een inzamelpunt voor de doppen. Daar heb ik me toen voor aangemeld. Sinds enkele maanden verzamel ik doppen. Veertigduizend kilo brengt vijfduizend euro op. Precies genoeg voor een basisopleiding van twee honden."

Om haar inzamelingsactie een enorme boost te geven door middel van het inzamelen op de Zwarte Cross is Francis nog op zoek naar grote kunststof tonnen. "Ik heb er inmiddels een stuk of 40, maar heb er in totaal 150 nodig. Voor bruikleen is dit al voldoende. Als we ze mogen houden of al op korte termijn kunnen krijgen dan hebben we al een toezegging voor een opslagplaats."

Meer info, doppen aanleveren of een verzamelpunt aanmelden?

Francis Bonenkamp, Klompenmaker 10, Groenlo, telefoon 06-11013874 en www.geleidehond.nl/doppen.