menu Sluit het hoofdmenu

Winnaar actie 'schilderen met woorden'

geplaatst op

Een aantal weken geleden hebben we een oproep geplaatst waarbij je jouw favoriete bekende schilderij toegankelijk kon maken voor blinden en slechtzienden. En de winnaar is bekend! Sandra Boks, werkzaam bij het Kröller-Müller Museum, heeft een beeldbeschrijving gemaakt van het 'Portret van Joseph Roulin' van Vincent van Gogh.

Beeldbeschrijving bij Vincent van Gogh, Portret van Joseph Roulin, 1890 

We staan voor een schilderij van Vincent van Gogh. Vincent schildert dit portret in 1890. Hij werkt met olieverf op doek. Het schilderij is 65 cm hoog en 54 cm breed en heeft een dikke, houten lijst. Op het portret is een man afgebeeld, bijna beeldvullend vanaf zijn schouders tot zijn kruin. Een beetje dezelfde houding als op een pasfoto. Wat direct opvalt is de pet op het hoofd van deze man. Het is een blauwe pet met een klein deukje erin, alsof de stof mee veert als je erop drukt. Op de pet staat om gele verf het woord ‘Postes’ geschreven, wat direct doet vermoeden dat deze man iets met de post van doen heeft. De pet rust op het lichte gele gezicht van de man. Hij heeft kleine, groene ogen en smalle bruine wenkbrauwen. Hij staart naar een punt schuin voor zich waardoor hij een beetje afwezig lijkt. Zijn baard daarentegen, is zeer aanwezig. Vanonder zijn neus krult een woeste hoeveelheid aan haar tot over de kraag van zijn jas. Lichtbruine en blauwe verfstreken wisselen elkaar af en geven de krullende baard diepte en beweging. Af en toe is een streepje oranje te zien of een krulletje lichtgeel. De baard omlijst het hele gezicht van de man: dikke bakkebaarden waarachter twee kleine oren verstopt zitten, een volle snor onder de neus, we zien nog net zijn mond en dan volgt een golvende deken van haar. De baard valt in twee delen uiteen over de jas. Een stukje blote nek piept er tussendoor waardoor de baard toch iets luchtigs houdt. Je wilt de baard aanraken, voelen hoe dik de verfstreken zijn waarmee Vincent de baard heeft opgetekend. Helaas zit er glas voor en dat is waarschijnlijk maar goed ook. De baard steekt mooi af tegen de donkerblauwe jas van deze man, precies dezelfde kleur als zijn pet. Een opvallende, diepe kleur. Als ik er een klank aan zou koppelen zou het een diepe mannenstem zijn. Een bariton. Op de jas fonkelen twee ronde, gouden knopen.    

Achter deze man, Joseph Roulin heet hij, zien we een groene achtergrond waarover bloemen lijken te zijn uitgestrooid. Je zou kunnen denken dat hij in het gras ligt. Of is het toch een mooi behang? Vincent heeft er in ieder geval bewust voor gekozen om Joseph Roulin te omlijsten met bloemen die lijken te zweven in het groen: witte rozen, rode klaprozen, witte Margrieten, en zijn het vergeet me nietjes? Ik weet het niet precies, maar het is een vrolijk tafereel. Een portret waar je in zou willen kruipen om even aan de blauwe jas te voelen, door de baard te kroelen en de geur van de bloemen op te snuiven. Al denk ik dat Joseph Roulin zijn wenkbrauwen zou optrekken als ik dit daadwerkelijk zou doen.  

Meer weten over toegankelijkheid en wat wij voor u kunnen betekenen? Lees verder>>