menu Sluit het hoofdmenu

Wereldverteldag

geplaatst op Wereldverteldag

Maandag 21 maart was het Wereldverteldag.

Wij gingen met alle kinderen van de school op bezoek bij de basisschool Vennegötte in Lochem. In groepjes van 4/5 kinderen mochten we meedoen in een klas. In groep 3/4, 5, 6 en 7/8 luisterden we samen met de kinderen van de Vennegötte naar een heuse verhalenverteller. Ze lieten ons genieten van een verhaal, soms met zang erbij. De verhalen speelden zich af ergens op de wereld met als thema  "sterke vrouwen".

De kinderen van de onderbouw hebben geluisterd naar een verhaal over een indianen meisje dat haar naam kreeg. Ze werd nog steeds “meisje” genoemd, maar omdat ze niet op een bizon wilde schieten die een jong had werd haar  naam  “vriend van de bizon”. Een mooi verhaal, met muziek van de trom…op een koffer.

De kinderen van groep 5 konden luisteren naar een verhaal dat zich afspeelde in de Achterhoek, heel lang geleden.  Het ging over het meisje Janna, die op een boerderij woonde. Met haar vriendjes beleefde ze allerlei avonturen. Meneer Gery kon mooi vertellen, met een zachte en soms harde stem. Ook gebruikte hij soms woorden, die de kinderen niet goed begrepen. Hij legde uit dat hij dan in dialect praat. Het was best heel grappig, dat "plat praoten"! 

Zo hadden de kinderen in groep 6 een verhaal uit Zambia over een meisje die uitgekozen werd door een prins om te trouwen terwijl ze aan een huidziekte leed. Ze liet de moed nooit zakken ondanks het pesten van andere mensen, wat een sterke jonge vrouw.

De kinderen van de bovenbouw kregen een verhaal te horen over een Iers meisje. Zij vertrok naar Amerika. De boottocht werd uitvoerig verteld. Eenmaal aangekomen werd er in de familie een aantal paarden verdeeld, alleen als zij een eerlijke oplossing konden bedenken. De kinderen konden helpen de oplossing te verzinnen.