menu Sluit het hoofdmenu

Welk beeld heeft een blinde bij beeld?

geplaatst op Blind en Beeld

Wat moet je je voorstellen bij een 100% beeldloos leven? Een bestaan waarin het voor veel mensen voornaamste zintuig volledig afwezig is? Is er dan sprake van gemis, van verdriet, of ook van compensatie? Heeft de blinde misschien ook iets dat de ziende niet heeft? Het boek Blind & Beeld van Christophe Vroom geeft op deze boeiende vragen antwoord. Vanaf medio september te verkrijgen in de boekwinkel.

Onze maatschappij is steeds meer beeldgericht: we werken en communiceren via iconen, tekstberichten en emoticons - ons netvlies draait overuren. Maar stel, je kunt al dat beeldmateriaal niet aanschouwen, je bent blind. Hoe ziet je leven - zonder selfies, billboardreclame of vergezichten - er dan uit en mis je veel? Of is het juist een verrijking dat je verstoken blijft van al die beeldprikkels? Wie is letterlijk kortzichtig?

Christophe Vroom, auteur en fotograaf, gaat in Blind & Beeld op zoek naar antwoorden op deze vragen. Aan de hand van interviews met sterk uiteenlopende en vaak eigenzinnige gesprekpartners verkent hij de wereld van blinden, met als insteek hun perceptie van beeld. Hij vraagt hun ook een beeld te bedenken dat hij fotografisch vastlegt. Het levert verrassende gesprekken op, soms ontroerend, dan weer confronterend, waarbij de lezer meer dan eens op het verkeerde been wordt gezet. De interviews in combinatie met het gemaakte beeldmateriaal zijn met recht een eyeopener!

Bijzonder aan dit boek is ook het braillekatern. Het is niet alledaags dat een brailleboek in de winkel ligt. Let op: de tekst in dit katern staat niet in het gedrukte deel. De lezer kan zelf gaan puzzelen of een blinde vragen om dit voor te lezen - de wereld op zijn kop.

Kortingsactie

De voorintekenactie loopt tot donderdag 1 september. Dan is de prijs € 27,50 en vanaf 2 september € 32,50. Meer informatie op de website Blind & Beeld.