menu Sluit het hoofdmenu

Watson app maakt bioscoopfilm voor iedereen toegankelijk

geplaatst op Gebruik Watson app

Nog even wachten en dan hoeven blinde en slechtziende filmliefhebbers niets meer te missen van een bioscoopfilm. Watson zal vanaf het najaar namelijk degene zijn die hen vertelt wat er gebeurt op een spannend, maar stil moment. Watson is een unieke app voor audiodescriptie en werd door Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus ontwikkeld. Op zaterdag 5 september wordt de app voor het eerst getest tijdens een speciale voorstelling van de film 'De Reünie'.

"Vooralsnog gaat het enkel om Nederlandse films die via Watson van audiodescriptie voorzien zullen worden", vertelt Eveline Ferwerda van Bartiméus Sonneheerdt. Een Engelstalige film voorzien van Nederlandse audiodescriptie werkt verwarrend en een Engelse film met Engelse audiodescriptie is erg intensief om te beluisteren. Met audiodescriptie is het namelijk geen moment stil. Er wordt continue iets beschreven en als dat in een taal is, die je minder goed beheerst als je moedertaal, dan kan dat erg vermoeiend zijn. Dat is wat we te horen hebben gekregen van onze testpanels. Vandaar dat we voorlopig hebben gekozen voor Nederlandse films."

Beschrijving door stem

Audiodescriptie is een techniek waarbij een stem steeds beschrijft wat er te zien is. Gezichtsuitdrukkingen bijvoorbeeld en plaatsbepalingen Maar ook hoe een verhaallijn zich ontwikkelt. Door deze uitleg kunnen mensen met een visuele beperking een film beter volgen. Ferwerda: "Voordat je naar de bioscoop gaat, download je het audiodescriptiebestand van de film naar keuze via Watson op je smartphone. Eenmaal binnen heeft Watson geen wifi of internet nodig. Watson maakt bioscoopfilms gratis en op een makkelijke manier toegankelijk voor blinde en slechtziende mensen."

De blinde Anneke Berkhout werd in ieder geval helemaal gelukkig toen ze hoorde dat Watson in de maak was: "Audiodescriptie is bij een stuk of vijf, zes films, volgens mij, toegepast. Ook maar in een paar bioscopen in Nederland. En daarna is het, voor zover ik weet, jaren stil gebleven, dus ik had de hoop al opgegeven dat er in Nederland ooit nog iets mee zou gebeuren. Dus toen ik op een beurs hoorde dat dit plan er was, werd ik echt laaiend enthousiast. Via een app toegankelijk. Nou, wauw. Leuk!"

Wilt u er op 5 september ook bij zijn?

De speciale try-out voorstelling van De Reünie op zaterdag 5 september is om 11.00 uur in bioscoop JT Hilversum. Bioscoop JT Hilversum heeft het beste bioscoopgeluid van Nederland. Met 64 speakers in de zaal beleeft u de film overal om u heen. JT Hilversum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De bioscoop ligt op 400 meter vanaf station Hilversum. Een uitgebreide routebeschrijving ontvangt u na aanmelding. Houdt u van film en heeft u een smartphone en wilt u de try-out meemaken, meldt u zich dan aan via het inschrijfformulier van de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt.

Bekijk het filmpje over de Watson app.

(Bron: Dedicon / Bartiméus)