menu Sluit het hoofdmenu

Wat fijn elkaar weer te zien!

geplaatst op Spandoek bij opening dagbesteding

“Wat was het fijn om elkaar weer te zien!” dat was toch wel het dominante gevoel bij bewoners en begeleiders van de dagbesteding toen de dagbesteding op maandag 19 april weer openging voor alle bewoners. Ilonka van Haaren en Kaylee Pen, beiden begeleider op Gildehoek 4 zagen ernaar uit om alle bewoners na een halfjaar weer te zien. Ze hadden vlaggetjes en een spandoek opgehangen waarmee ze iedereen weer welkom heetten.

 
Ilonka en Kaylee van Gildehoek 4Kaylee en Ilonka voelden bij iedereen vooral enthousiasme. De afgelopen maanden werkten ze allebei door op de dagbesteding, maar toen kwam er maar een klein clubje. Gildehoek 4 was alleen open voor bewoners voor wie het noodzakelijk was om naar dagbesteding te komen. Maar een halfjaar lang steeds dezelfde gezichten, dat viel iedereen op een gegeven moment zwaar. De irritaties namen toe. “Ook kregen we regelmatig de vraag wanneer de anderen weer kwamen” vertelt Kaylee. 

Ilonka en Kaylee vonden het bijzonder om te zien hoe makkelijk de meeste bewoners de draad weer oppakten: “Het leek wel of ze na ‘pauze’, meteen weer op ‘aan’ stonden” vertelt Kaylee. “Sommige bewoners waren even onzeker en zochten nog bevestiging, maar al heel snel pakte iedereen z’n taakjes weer op alsof het nooit anders was geweest. Iedereen wist elkaar te vinden en er werden weer volop grapjes gemaakt.”

Soms ook even wennen 

Toch kwam niet iedereen Gilde 4 met dat volle enthousiasme binnen. “Eén cliënt startte de dag chagrijnig, ze had er geen zin in” vertelt Ilonka. “Maar na een half uurtje acclimatiseren was ze ineens weer vrolijk en aanwezig als vanouds.” Kaylee vertelt dat een andere cliënt het spannend vond om weer te starten: “Hij begon bij een groep met medebewoners, maar wilde naar zijn groep van dagbesteding. Toen dat mocht, hoorden we vanuit die groep hard gejoel. Hij was weer bij z’n vaste maatjes en ervaarde geen spanning meer.” 

Op Gildehoek 4 hebben de begeleiders besloten om niet meteen weer helemaal terug naar het oude te gaan. Voor de zekerheid hebben ze ervoor gekozen om de bewoners gedurende de eerste twee weken nog in de ‘bubbels’ van hun woning te laten. Vanaf 10 mei heffen ze de bubbels op, dan gaat iedereen weer terug naar z’n ‘oude’ dagbestedingsgroep.

De lessen van het afgelopen halfjaar 

Kaylee en Ilonka kijken met gemengde gevoelens terug op het afgelopen halfjaar. Dat alles anders moest vonden ze naar, allereerst voor de bewoners maar ook voor henzelf: “Op een gegeven moment nam mijn motivatie voor het werk wel af” vertelt Ilonka. “Aan de andere kant is er tussen de woningen en dagbesteding meer begrip ontstaan: veel collega’s hebben activiteiten op de woningen aangeboden. Hierdoor begrijpen ze beter hoe het er daar aan toegaat. Tegelijkertijd hebben de woonbegeleiders gemerkt hoe belangrijk dagbesteding is.” 

Een ander voordeel was dat ze op Gildehoek 4 tijd hadden om een nieuw activiteitenprogramma te ontwikkelen. “We kunnen nu op maat activiteiten aanbieden” zegt Ilonka. “We hebben gekeken naar wat echt bij iemand past. Er zijn nu bijvoorbeeld drie wandelgroepjes: één voor de snelle lopers, één voor bewoners met een laag tempo en één voor de groep ertussenin. Als we op 10 mei weer starten met de oude groepen, dan gaan de bewoners hiervan profiteren.”

Op de vraag naar hun wens voor de toekomst geven beide dames zonder twijfel aan: “Niet meer dichtgaan, dat is echt een nachtmerrie. Als het moet, dan is dat zo, maar dit liever nooit meer.”