menu Sluit het hoofdmenu

Waden en wiegen in De Bies

geplaatst op flyer over de zaterdag openingstelling van het zwembad in De Bies

Heerlijk een beetje drijven, balletje overgooien en genieten van het warme water. Mensen met een visuele en meervoudige beperking die wonen bij Bartiméus in Doorn zijn enorm blij met hun multifunctionele sportcentrum De Bies. De faciliteiten in De Bies zijn ook beschikbaar voor anderen. Buiten is het donker en druilerig januariweer, binnen is 30 graden.

Oud en Nieuw is net geweest en vrijwilliger Jos haalt Piet op voor de eerste zwempartij in het nieuwe jaar. Piet woont op een groep voor begeleid wonen pal tegenover Bartiméus' Centrum voor sport en bewegen. Jos is Piets vaste maatje. Samen gaan ze regelmatig wandelen en één keer in de 2 a 3 weken lekker zwemmen.

Rustgevend

De Bies en de woningen liggen als in een cirkel rondom een weidse grasvlakte. Als Piet en Jos over het pad naar De Bies lopen, miezert het een beetje. Even later, binnen in De Bies, is het dan ook een weldadige ervaring. In alles is hier rekening gehouden met de doelgroep. Op het gebied van veiligheid, akoestiek, temperatuur, alles. Op de achtergrond klinkt continu een zacht gebubbel. Heel rustgevend.

Sportcentrum De Bies met binnenin het zwembad

Zelfstandig

Na het omkleden laat Jos Piet langzaam met een zwemlift in het water zakken. Harm, een van de toezichthouders in het zwembad, kijkt of alles goed gaat. Harm heeft de verstelbare vloer van het zwembad al verhoogd naar 1,20 meter, zodat Piet overal kan staan en zelfstandig door het water kan bewegen.

Toezichthouder Harn bedient de zwemlift

Zwemkraag

In verband met zijn epilepsie heeft Piet voor de zekerheid een zwemkraag om. 'Bij elke cliënt is vastgelegd wat de wensen zijn en wat nodig is om veilig en plezierig het water in te gaan', vertelt Harm. 'Zo zwemmen veel cliënten hier alleen met een begeleider, andere mensen eromheen geeft te veel onrust.'

Zwembad in De Bies

Waden

Piet heeft daar vanmiddag zeker geen last van. Op het moment dat hij en Jos door het bad waden, draagt vlakbij een persoonlijk begeleidster een bewoonster in haar armen door het water. De vrouw geniet zichtbaar als ze wiegend in de armen van haar begeleidster door het water glijdt. Jos en Piet zijn ondertussen onverstoorbaar met elkaar aan het dollen.

De vrouw geniet zichtbaar als ze wiegend in de armen van haar begeleidster door het water glijdt

Kom je er in?

Het begint ermee dat Piet zijn maatje met één armzwaai op een plens water trakteert. Daarna gooien ze een balletje, Piet zit Jos als een waterpoloër op de huid en Jos doet een krokodil na. Piet kan er wel om lachen. 'Ik vind dat écht niet eng.' Aan Harm, die alles glimlachend aan de rand van het bad het bekijkt, vraagt hij: 'Heb jij een zwembroek bij je. Kom je er ook in?!'

Heeft u belangstelling?

Vrijwilliger bij Bartiméus: meld u aan!

Wilt u net als Jos zo nu en dan een stukje wandelen, fietsen of een andere leuke activiteit ondernemen met een cliënt? Neem dan contact op met vrijwilligerscoördinator Willeke Zuidema en meld u aan: e-mail wzuidema@bartimeus.nl

Zwemmen in De Bies?

De faciliteiten in De Bies bij Bartiméus in Doorn zijn beschikbaar voor cliënten en bezoekers. De Bies biedt ruimte voor sport, zwemmen, beweging (binnen en buiten), dagbesteding en therapie. De ruimtes zijn te huur en een los zwemkaartje bijvoorbeeld kost 4,50 euro.
Het gebouw is op doordeweekse dagen geopend van 8 tot 17 uur. Het is wel nodig om vooraf te reserveren, zodat wij er voor kunnen zorgen dat iedereen de juiste aandacht krijgt. Neem voor reservering en meer informatie over de mogelijkheden contact op met Harm Lammers, e-mail hlammers@bartimeus.nl.