menu Sluit het hoofdmenu

66.000 particulieren en 1400 organisaties willen volledig vuurwerkverbod

geplaatst op Knalvuurwerk

Ieder jaar worden er talloze vuurwerkwerkslachtoffers binnen gebracht op de spoedeisende hulp. Blinde ogen, verwijderde vingers en een blijvende angst. Daarom adviseert de onderzoeksraad voor veiligheid om riskant vuurwerk zoals vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden.

Oogartsen geven aan dat deze soorten vuurwerk maar een deel van het letsel veroorzaken. Daarom pleit het nationale Vuurwerkmanifest voor een volledig verbod op vuurwerk afgestoken door particulieren. Ook Bartiméus ondertekende het manifest.

Inmiddels hebben ruim 66.000 particulieren en 1400 organisaties, waaronder Bartiméus, het vuurwerkmanifest ondertekend. De ondertekenaars pleiten voor een volledig verbod op vuurwerk dat door particulieren wordt afgestoken én voor het alternatief van centrale vuurwerkshows. Oogartsen Tjeerd de Faber en Jan Keunen, initiatiefnemers van het Vuurwerkmanifest benadrukken dat zij ieder jaar zien dat juist ook siervuurwerk veel letsel en schade veroorzaakt. Jaarlijks raken ongeveer 200 ogen beschadigd. Ongeveer de helft van de patiënten met oogletsel naar aanleiding van vuurwerk zijn omstanders.

Bartiméus steunt vuurwerkmanifest

Naast Bartiméus spraken diverse oog-, kinder-, en jeugdartsen, plastisch chirurgen, huisartsen, spoedeisende hulpartsen, artsenkoepel KNMG, verzekeraar Achmea en politieke organisaties hun steun uit voor het vuurwerkmanifest. Organisaties en particulieren kunnen nog steeds online via www.vuurwerkmanifest.nl/#meedoen een verbod uitspreken tegen vuurpijlen en knalvuurwerk.