menu Sluit het hoofdmenu

Volwassenen met Syndroom van Down en bifocale bril

geplaatst op Cover Tijdschrift voor Orthoptie

In de recente uitgave 2015 (nr. 2) van het Tijdschrift voor Orthoptie staat een artikel dat is geschreven door drie professionals van Bartiméus: Wijnanda Asjes (orthoptist), Ilse Oosterhuis (ambulant begeleider) en Bernardien Marskamp (gedragsdeskundige). Het thema luidt 'Volwassenen met het Syndroom van Down en een bifocale bril'.

Het Tijdschrift voor Orthoptie is bedoeld voor orthoptisten en andere beroepsgroepen werkzaam in de oogzorg. Bartiméus deelt als landelijke expertise-organisatie haar kennis graag met orthoptisten ter bevordering van de kwaliteit van beroepsuitoefening aan mensen met het downsyndroom.

Bifocale bril met longline glazenMethode

Sinds medio 2012 wordt bij Bartiméus aan volwassen cliënten met het downsyndroom bijna standaard (afhankelijk van het niveau en de bezigheden dichtbij) een bifocale bril met longlineglazen voorgeschreven met een leesadditie van S+2,50 tot S+3,00. Met de begeleiding en/of de familie wordt besproken of dit haalbaar is. Vaak geven familie en begeleiding aan dat de cliënt niet ‘leest’; de bril  is echter bedoeld voor alle activiteiten dichtbij. Zodra de bril is aangeschaft start de ambulant begeleider en een enkele keer de gedragsdeskundige een brilgewenningstraject.

Download het volledige artikel (PDF) en lees meer over deze methode en de expertise van Bartiméus op het gebied van Syndroom van Down in combinatie met een bifocale bril (© Bartiméus. Citeren uit de tekst mag uitsluitend onder bronvermelding).

Heeft u vragen over het artikel? Neem gerust contact op per e-mail met Bartiméus medewerker Wijnanda Asjes.