menu Sluit het hoofdmenu

Voelbaar kunstproject dingt mee naar prijs

geplaatst op client met visuele en verstandelijke beperking tast kunstwerk af

Huidhonger, Coronahaar en 'Hoe voelt de maan' heten ze. De voelbare kunstwerken die komende weken bij Bartiméus voor cliënten worden geëxposeerd. Het project van Bartiméus en houtkunstenares Mascha Bossuyt is voorgedragen voor de Elisabeth van Thuringenprijs 2021, een stimuleringsprijs voor kunst in de zorg.

In deze vlog van collega Evelien (team Vrijwilligerswerk) vertelt kunstenares Mascha over de creaties: 'Als je het voelt, voel je allerlei dingen die je niet ziet. Het is dus eigenlijk een kunstwerk voor mensen die kunnen zien en voor mensen die niet kunnen zien.'

Toegankelijk en dichtbij

De bewoners bij Bartiméus kunnen de werken betasten en beleven op onze locaties in Ermelo, Driebergen, Doorn en Boschwijk. 

Een van de werken is voor het publiek toegankelijk in onze historische theetuin in Doorn.  

'We hebben bewoners die echt houden van kunst, maar in een museum mogen ze vaak niet voelen. Door een project als dit kan dit wel en voor de cliënten heel dichtbij', vertelt coördinator Marja Houben.

Alle kunstwerken zijn ter plaatse voorzien van een toelichting in braille en een spraakbutton, zodat iedereen toegang heeft tot de informatie. 

Kunst bij Bartiméus

Kunst is bij Bartiméus permanent onderdeel van de inrichting van de locaties, vanuit de visie: kunst is overal in de maatschappij en het openbare leven, dus ook in de directe woonomgeving van onze bewoners

In diversen van onze dagbestedingslocaties waaronder Boschwijk en Driebergen zijn ateliers waar cliënten zelf de mooiste sculpturen en creaties maken. 

Prijs

Het doel van de Elisabeth van Thuringenprijs is het stimuleren van kunst die het welzijn en welbevinden van cliënten, bezoekers en medewerkers in de gezondheidszorg bevordert.