menu Sluit het hoofdmenu

Visuele sector samen op kennisdag

geplaatst op film over langeafstandwandeling van collega met doofblindheid in de pauze van de kennisdag

Bij Bartiméus in Zeist komen vandaag ruim 900 zorgprofessionals bijeen op de eerste gezamenlijke kennisdag in de visuele sector. Bartiméus, Koninklijke Visio en Robert Coppes Stichting gaan op steeds meer kennisgebieden samenwerken voor mensen die slechtziend of blind zijn.

De kennisdag biedt meer dan 60 workshops over tal van onderwerpen in de ondersteuning van mensen met een visuele beperking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan innovatie en technologie, nieuwe hulpmiddelen, visuele problemen door niet aangeboren hersenletsel (NAH), mentale problematiek en een actueel onderwerp als 'toegankelijkheid' voor mensen met een beperking.

Ervaringsdeskundigen

Bij de deelnemers aan de kennisdag zijn ook medewerkers en cliënten (bewoners) met een visuele beperking. Zo zijn er twee bewoners die vertellen over de nieuwe de-escalatietraining voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking die samenwonen in een groep. In een andere workshop vertellen vijf ervaringsdeskundigen over wat zij kunnen betekenen voor cliënten die binnenkomen voor revalidatie.
Doel van de kennisdag is ook dat professionals elkaar na vandaag nog beter weten te vinden. Medewerkers die blind of slechtziend zijn, worden op de dag 'gekoppeld' aan een buddy van een andere organisatie. Elke workshop is een duopresentatie van medewerkers van verschillende zorginstellingen.

VIVIS

Binnen het samenwerkingsverband VIVIS werken de organisaties al op verschillende terreinen samen. Voorbeelden zijn gezamenlijke methodieken, het revalidatiemodel en EduVip, de website voor de onderwijskundige ondersteuning van kinderen met een visuele beperking.

In 2017 organiseerden Bartiméus, Koninklijke Visio en Robert Coppes Stichting samen het internationale 'Vision' congres in Den Haag.

De kennisdag van vandaag past in de lijn om meer gebruik te maken van elkaars kennis, van coördinatie van innovatie en onderzoek en deskundigheidsbevordering van medewerkers in de visuele sector.