menu Sluit het hoofdmenu

Verslag training 'Lunchen in het donker' in Drachten

geplaatst op Deelnemers PGGMCO bij Lunchen in het donker van Bartiméus

'Ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn? Dan kan ik je de Bartiméus training 'Lunchen in het donker' zeer zeker aanraden. Ik heb deze training bijgewoond, omdat sommige van mijn klanten blind of slechtziend zijn. Om hen beter te kunnen begeleiden, leek het me goed om dat zelf eens aan den lijve te ondervinden. Samen met andere zorgprofessionals luisterden we naar de professionals van Bartiméus. Zij gaven een heel duidelijk overzicht van de meest voorkomende oogaandoeningen.'

'Nieuw voor mij was het onderscheid tussen de beperking van gezichtsscherpte en van gezichtsveld. Ook helder vond ik het onderscheid tussen een fysieke aandoening van het oog en een mankement in de aansturing door de hersenen. Ik ben me er nu van bewust dat het gedrag van mensen met een oogaandoening, zoals bijvoorbeeld het syndroom van Charles Bonnet, heel veel overeenkomsten vertoont met het gedrag van mensen met dementie. Daardoor komt het wel eens voor dat de verkeerde diagnose gesteld wordt.'

Ervaringsbrillen slechtziendheid

'Na deze zeer leerzame lezing kregen we een ondoorzichtige bril op en werden we begeleid naar onze plaats aan de lunchtafel. Ik merkte dat ik er zelf heel stil van werd, terwijl het om mij heen een gekakel van jewelste was. Ik besefte wel, dat als ik iets wilde eten, ik wel iets moest doen. Zo belande ik met mijn vinger in een potje met iets wat ik in eerste instantie helemaal niet kon thuis brengen. Pas bij de derde keer proefde ik wat het was. 'Gelukkig' zat er bij ons aan tafel ook iemand met een tunnelvisie-bril, die gelukkig nog wel iets kon zien. Naast het besef dat slecht zien heel vermoeiend is, hebben we ook veel lol gehad.

Mijn collega Els en ik gingen naar huis met nieuwe kennis en met tips voor wat je kunt doen om de aandoening te behandelen en hoe je mensen met een gezichtsbeperking het beste kunt benaderen.

Het was de moeite van 2 uur in de auto zitten van Zaandam naar Drachten meer dan waard.'

Namens Eve van Dijk, PGGM&CO

Ook interesse in de training 'Lunchen in het donker' van expertiseorganisatie Bartiméus? Neem contact op per e-mail met ambulant begeleider Wendy Potze via wpotze@bartimeus.nl.