menu Sluit het hoofdmenu

Veertien tips bij slecht(er) zicht

geplaatst op Kijkend door bril op letterkaart

Wanneer u ouder wordt, is de kans groot dat uw gezichtsvermogen achteruit gaat. Soms helpt dan een bril helaas onvoldoende. Gelukkig zijn er allerlei vaardigheden en hulpmiddelen die u tóch kunnen helpen, waardoor u langer thuis kunt blijven wonen. Sommige producten zijn speciaal ontworpen, maar er zijn ook reguliere producten die een bijdrage leveren aan uw zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Voor Alleszelf.nl zette Ariënne Wellner van expertise-organisatie Bartiméus de belangrijkste stappen en mogelijkheden op een rij.

1. Naar de opticien

Ogen wennen aan de beelden die we waarnemen en kunnen dit bij een verminderd gezichtsvermogen makkelijk compenseren. Ziet u alles nog optimaal? Weet u of u slechter bent gaan zien? Dat kunt u zelf checken door te kijken of u op grote afstand details nog scherp ziet, bijvoorbeeld borden op de weg of blaadjes aan de bomen. En ziet u de dingen dichtbij nog scherp? Kunt u de krant nog goed lezen? Of moet u deze op steeds grotere afstand houden? Een oogmeting bij de opticien kan duidelijkheid bieden of het zicht te verbeteren is met een (andere) brilsterkte. Er zijn meer dan 2.000 opticiens in Nederland, dus u vindt er vast één bij u in de buurt.

2. Bezoek een oogarts

Ziet u minder en kan een bril dat niet meer corrigeren? Bent u geconfronteerd met een oogaandoening? Aarzel niet en bezoek een oogarts om te achterhalen waarom uw zicht achteruit gaat en of er nog therapie mogelijk is. Als er geen behandeling mogelijk is of als u veel problemen ervaart door het slechte zicht, kan de oogarts u verwijzen naar instanties die u verder kunnen helpen. Want met de juiste aanpassingen en hulpmiddelen is er vaak nog heel veel mogelijk. U kunt bij een oogarts terecht met een verwijzing van uw huisarts of een opticien. Oogartsen zijn meestal gevestigd in een ziekenhuis.

3. Goede leesverlichting

Wanneer uw zicht nog niet zo ernstig is dat u naar een instantie wordt verwezen, kunt u zelf ook het een en ander verbeteren. Bij slechtziendheid is goede (lees)verlichting heel belangrijk. Dus zorg voor een goede leeslamp. Licht kan bijdragen aan het zo optimaal mogelijk waarnemen van de omgeving. Het is belangrijk dat de verlichting zo gelijkmatig mogelijk is en niet in de ogen schijnt. Het is ook mogelijk dat iemand juist steeds meer hinder krijgt van licht. Een goede zonnebril en goede zonneschermen kunnen dan aangenaam zijn.

De 11 andere handige tips kunt u lezen op de website AllesZelf.nl