menu Sluit het hoofdmenu

Vandaag actie: stop voor de witte stok

geplaatst op mensen in kampen kunnen met simulatiebril het zebrapad oversteken

In verschillende gemeenten is er vandaag aandacht voor de Dag van de Witte Stok. Doel is om meer mensen bewust te maken van de positie van blinde en slechtziende voetgangers in het verkeer. Zo was er vanochtend in Kampen een actie in samenwerking met Bartiméus. Ook in Den Haag, Groningen, Panningen en Purmerend zijn activiteiten gepland.

In Kampen konden belangstellenden met behulp van een simulatiebril ervaren hoe het is om als blinde of slechtziende een straat over te steken. Daarnaast zijn automobilisten tot stoppen gemaand voor een kort gesprek dat bijdraagt aan een stuk bewustwording.

De Dag voor de Witte Stok is een initiatief van Bartiméus, de Oogvereniging, KNGF Geleidehonden, de Robert Coppes Stichting en Visio. Op deze dag vragen we meer aandacht voor het gebruik van de witte geleidestok in het verkeer.

Gevaarlijke verkeerssituaties voor blinde en slechtziende mensen

De witte stok staat blinde en slechtziende personen toe om zichzelf zelfstandig te verplaatsen, en waarschuwt de omringende verkeersdeelnemers dat deze een visuele beperking heeft. Het verhaal is duidelijk, maar onderzoeksresultaten laten zien dat blinden en slechtzienden, in praktijk, nog vaak in vervelende en zelfs gevaarlijke situaties terechtkomen.

Meer informatie leest u op www.stopvoordewittestok.nl.