menu Sluit het hoofdmenu

Vanavond in Brandpunt+: Het einde van blindheid

geplaatst op Brandpunt+ KRO: het einde van blindheid

Jeroen Perk is blind, maar toch kan nu weer een beetje zien. Dankzij een computerchip die op zijn netvlies is gemonteerd kan hij via een computerkastje en een speciale bril 60 pixels (beeldpunten) in zwart-wit zien. Het lijkt misschien niet veel, maar voor Perk betekent het dat hij nu licht en donker kan onderscheiden, vormen kan ontwaren en veel minder zijn blindenstok nodig heeft. Vanavond in tv-uitzending Brandpunt+ om 21.00 uur vertelt hij zijn verhaal.

Het verhaal van Perk  is een voorbeeld van de voortschrijdende medische technieken die ervoor zouden kunnen gaan zorgen dat blindheid de wereld uit wordt geholpen. De Amerikaanse miljonair Sanford Greenberg, die zelf in de jaren 60 zijn zicht verloor, heeft daar zelfs een beloning van drie miljoen dollar in puur goud voor uitgeloofd. Hij is ervan overtuigd dat we in 2020 het einde van blindheid gaan meemaken.

'Nu moet het gebeuren, wist ik. Nu gaat alles veranderen. Eerst was er, heel even, de twijfel: gebeurt er nou wat? Maar daarna ineens het besef: het licht is terug! Ik zag de artsen voor me staan, in hun witte jassen.' Jeroen Perk beschrijft het als een bijna religieuze ervaring, toen hij na een zware operatie van bijna vier uur en daarna nog eens twee weken verplicht wachten eindelijk weer kon 'zien'. Dit dankzij een peperdure en geavanceerde chip die op zijn netvlies werd geplaatst. Het was het sluitstuk van een periode waarbij het licht bij Perk in rap tempo uitging. Toen hij in 2013 onder het mes ging, was zijn zicht bijna geheel verdwenen als gevolg van een genetische oogafwijking.

Een wereld van verschil

Zestig pixels, daar moet Perk het mee doen. En toch is het een wereld van verschil. 'Mensen zeggen vaak: wat jammer dat je zo weinig kunt zien met die bril. Maar voor mij is het een wonder. Ik zie ineens weer mooie lichtjes, vuurwerk, de contouren van muzikanten op een podium, contouren van gebouwen bij een stedentrip. Het is fantastisch.' De emotie die hij op die allereerste dag voelde, heeft hij daarna nog herhaaldelijk gehad. (bron: Volkskrant Plus).

Bartiméus

In Nederland wordt, in tegenstelling tot landen als Frankrijk en Duitsland, ook de netvlieschip zoals Jeroen Perk die heeft niet door zorgverzekeraars vergoed. Tot nu toe is het in Nederland bij drie operaties gebleven, op een totaal van ongeveer tweehonderd wereldwijd. Henk Stam van Bartiméus, de grootste organisatie in Nederland voor dienstverlening aan visueel gehandicapten, kan zich wel wat bij de zuinigheid voorstellen. 'Chipmakers en wetenschappers gaan er vaak van uit dat iedere blinde dit wil. Zo is het niet. En bij de mensen die het wél willen, is het een heftig traject. Je stapt een nieuwe wereld binnen. Je moet alles opnieuw leren.' (bron: Volkskrant Plus, door: Laurens Verhagen).

Vanavond, NPO2: 21.00 - 21.25 uur