menu Sluit het hoofdmenu

Top tien populairste nieuwsberichten 2020

geplaatst op

De redactie van Bartiméus wil betekenisvol en inspirerend nieuws aanbieden voor mensen die slechtziend of blind zijn, hun familie én (zorg)professionals. Met ons nieuws willen we laten zien wat er mogelijk is, maar ook wat er komt kijken bij het dagelijks leven met een (visuele) beperking. Welke van onze nieuwsberichten waren dit jaar populair of favoriet? We zetten de top 10 op een rijtje in willekeurige volgorde!

Illustratie van top tienMoeder van drie kinderen met een oogaandoening
Het bijzondere verhaal van Chantal Jongerius. Moeder van drie kinderen met een oogaandoening. Toen er bij haar baby Tim een zeldzame irisafwijking werd ontdekt, wist Chantal Jongerius niet wat haar overkwam. 

Jopie Nooren verlaat Bartiméus
Jopie Nooren, voorzitter van de raad van bestuur van Bartiméus, heeft besloten Bartiméus te gaan verlaten. Per 1 maart 2021 wordt Jopie Nooren voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Schilderen met woorden: doe mee en win!
In april kon je meehelpen om je favoriete schilderij toegankelijk te maken voor mensen die blind of slechtziend zijn. Veel mensen hebben hieraan meegewerkt. Je kunt nu nog steeds laten inspireren op de website van Art Beyond Sight. Even wegdwalen in een schilderij, heerlijk toch? 

Tips voor bedrijven en instellingen: help blinden en slechtzienden om afstand te houden 
Houd 1,5 meter afstand: dat blijft onder andere voorlopig nog het devies. Maar hoe moet dat als je een visuele beperking hebt en je afzettingen, markeringen en instructies op borden niet of nauwelijks kunt zien? 

Bartiméus ontwikkelt Hugo
Hugo is de afstandsmelder voor mensen met een verstandelijke beperking die slechtziend of blind zijn. Anderhalve meter is voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking moeilijk in te schatten. 

Blog Nathalie Quint: naar 100% lichtpuntjes 
In dit blog deelde Nathalie Quint haar lichtpuntjes en ervaringen als teamleider in het Henriëtte van Heemstra Huis.

Radio Bartje verbindt bewoners en personeel
Voor de coronacrisis maakten maar liefst 25 bewoners van Bartiméus iedere week een radioshow. Dat was dolle pret! Helaas is de studio nu leeg en blijven de bewoners sinds de coronamaatregelen in hun woning. Toch zendt Radio Bartje al enige tijd wekelijks uit. 

Hoe vol te houden? Focus op dat wat wél kan!
Hoe werken de maatregelen op ons welzijn? Hoe gaan kinderen en jongvolwassenen om met alle beperkingen in vrijheden, wanneer ze ook een visuele óf visuele- en meervoudige beperking hebben? Hoe houd je het ‘zo normaal' mogelijk vol, als gezin of als leerling? 

Helen Keller 140 jaar geleden geboren
Bartiméus is expert op het gebied van doofblindheid. Daarom trakteerden we op de verjaardag van Helen Keller op kennis. 

Wat je in deze moestuin niet direct ziet
De lavendel geurt, zonnebloemen steken meters hoog, het rosarium ademt stilte. Het is prachtig, een must voor tuinliefhebbers. Maar wat maakt deze tuin in Doorn toch zo bijzonder? Is het de ligging midden in het bos?