menu Sluit het hoofdmenu

TOP-10 populairste nieuwsberichten 2019

geplaatst op TOP-10 best gelezen nieuwsberichten 2019

De redactie van Bartiméus wil interessant en inspirerend nieuws op deze site aanbieden voor mensen die slechtziend of blind zijn én voor professionals. Met het nieuws willen we laten zien wat er mogelijk is, maar ook wat er komt kijken bij het dagelijks leven met een (visuele) beperking. Welke nieuwsberichten werden het afgelopen jaar het meest door onze bezoekers gelezen? We hebben de TOP-10 voor u op een rijtje gezet!

 1. Nieuw logo Bartiméus
  Bartiméus gaat over op een nieuw logo en groen als basiskleur. Deze nieuwe huisstijl komt tot uiting op onze website en sociale media kanalen. Vervolgens gefaseerd in andere communicatiemiddelen en producten. We hebben onszelf hierbij de hoogste eisen gesteld: optimale leesbaarheid en toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking. Bartiméus in een nieuw jasje, met de verbinding naar onze roots.
   
 2. Overweldigende belangstelling bij opening Dorpshuis Roos, de vernieuwde kapel en de woningen in Doorn
  Bijna 300 mensen waren aanwezig bij de openingsdag, zaterdag 12 oktober, in Doorn. Bewoners, cliëntvertegenwoordigers, donateurs en medewerkers werden verwelkomd in het splinternieuwe Dorpshuis Roos en de vernieuwde kapel en volgden een rondleiding over het terrein. Bewoners zijn blij met het resultaat.
   
 3. ZIEN-app 1.2 weer beschikbaar
  De Bartiméus ZIEN-app 1.2 is weer beschikbaar voor, zowel Android als Apple. Bartiméus wil met deze app op een creatieve manier de maatschappij bewust maken van de consequenties van een visuele beperking op het dagelijkse leven. Je ervaart wat je (niet) ziet als je een bepaalde oogaandoening hebt.
   
 4. Door de ogen van iemand die blind is
  Je kind naar school brengen, een baan hebben, studeren aan de universiteit of skiën op topniveau. Kan dat eigenlijk als je slechtziend of blind bent? Veel mensen denken van niet. Daarom lanceren de samenwerkende Nederlandse organisaties voor mensen met een visuele beperking op 3 juni de campagne ‘Door de ogen van’ waarin mensen worden uitgenodigd het leven eens te bekijken door de ogen van iemand die blind of slechtziend is.
   
 5. Onderzoek bewijst: CVI Experience werkt
  Iemand met de aandoening CVI kan wel zien, maar kan de beelden niet goed interpreteren, als gevolg van een aanlegstoornis of beschadiging van de hersenen. De uitingsvormen verschillen per persoon. Voorlichting met het instrument ‘CVI Experience’ leidt tot meer kennis en begrip over CVI bij naasten en begeleiders. Dit blijkt uit onderzoek van het Expertisecentrum CVI van Bartiméus.
   
 6. Nieuw, eigentijds verzorgingshuis Bartiméus
  Bewoners en medewerkers hebben het nieuwe verzorgingshuis van Bartiméus aan de Paul Krügerweg officieel geopend. De nieuwe locatie biedt plaats aan 48 mensen, allen afkomstig van het Henriëtte van Heemstrahuis.
   
 7. Paula Sterkenburg bijzonder hoogleraar mensen met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking
  Per 1 juni 2019 is dr. Paula Sterkenburg benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Mensen met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking; sociale relaties & ICT' aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). De leerstoel is ingesteld door Stichting Bartiméus en het Bartiméus Fonds en maakt deel uit van de Academische Werkplaats Bartiméus-VU. 
   
 8. Xbox is het best voor blinden
  Life is a wonderful game, ontdekte Mike Schipper. Mike is blind. Vier jaar geleden ervaarde hij dat mensen met een visuele beperking ook mee kunnen ‘battlelen’ op spelcomputers als de Xbox. Sindsdien is hij een geduchte speler op diverse online platforms, racete en knokt alleen of met anderen. Inmiddels bedenkt en bouwt Mike ook zijn eigen audiogames en is hij oprichter van ‘nonvisiongames netwerk’. ‘De gamewereld biedt mij zoveel perspectief.’
   
 9. NAH-congres verbindt professionals bij complexe visuele prolematiek
  ‘Hele goede scholing’, vond de ergotherapeut. ‘Ik ga vaker doorvragen bij mijn cliënt’, sprak de gedragsdeskundige. ‘In ons vak kunnen we nog veel leren over de hersenkant van het zien’, zei de oogmeetkundige. Het doel van het NAH-congres van Bartiméus op donderdag 31 januari jl. was het verbinden van verschillende expertise, voor betere zorg. En dat is beslist gelukt gezien de vele positieve en mooie reacties van professionals na afloop!
   
 10. Doofblinde clienten buiten comfortzone tijdens Circuskunst
  Jongleren, balanceren op een circusbal, samen ringen laten draaien, zweven door de lucht. Dit werd werkelijkheid voor een groep doofblinde cliënten tijdens de training Circuskunst bij Bartiméus.

Bartiméus, 100% leven

Wij zijn er voor alle mensen met een visuele beperking. We halen alles uit de kast om mogelijk te maken dat zij voluit meedoen in de samenleving. We ondersteunen en stimuleren mensen die slechtziend of blind zijn om alles uit hun leven te halen wat er in zit.

Het gaat niet om hoeveel procent je ziet.
Het gaat om hoeveel procent je leeft.
Bartiméus, 100% leven.

We zien u in 2020 graag weer terug op onze website! Heeft u interessant nieuws of tips voor onze webredactie, stuur dan een mail naar: webredactie@bartimeus.nl.