menu Sluit het hoofdmenu

Toegankelijke e-bookcollectie voor heel Nederland

geplaatst op leerling leest ebook op ipad

De 500 e-books die Bartiméus leesbaar maakte voor leerlingen op onze scholen, zijn nu beschikbaar voor alle kinderen met een visuele beperking. Dit sluit aan op de ambitie om onze kennis en innovatie in te zetten voor een beter leven van zoveel mogelijk slechtziende en blinde mensen in Nederland.

De toegankelijke boekenverzameling is opgebouwd in het project Leesbevordering bij Bartiméus Onderwijs. Populaire Nederlandstalige e-books voor de jeugd zijn hiervoor omgezet naar een standaard format (ePub) dat goed werkt voor mensen die gebruikmaken van de brailleleesregel en voorleessoftware.

Lekker lezen op de iPad

Binnen Bartiméus gebruiken slechtziende leerlingen zelf een speciale app (Marvin) om de weergave van het e-book zo in te stellen dat het aansluit op de visuele beperking en behoefte. Ze krijgen het boek zo ‘op maat’ aangeboden op de iPad. Het sluit aan op wat zij individueel nodig hebben om tekst en illustraties duidelijk en prettig 'leesbaar' te maken. Denk bijvoorbeeld aan instellingen voor bepaald contrast, lettergrootte, kleur of hulpmiddel bij het lezen. In een volgende fase van het project is dit ook het geval voor leerlingen die spraak- of brailleweergave nodig hebben.

Van Kikker-boekjes tot literatuur

De collectie is rijk aan titels voor alle leeftijden, variërend van verhaaltjes voor de jongste kinderen tot literatuur die de oudere jeugd moet lezen 'voor de lijst'.Covers van bekende kinderboeken

Van de Kikker-boekjes van Max Velthuis en de boeken van Tosca Menten, tot 'Liefde heeft geen hersens' van Mensje van Keulen. De kindertitels zijn per AVI-niveau onderverdeeld van AVI 0 tot en met AVI Plus. De titels voor de jeugd zijn onderverdeeld in Niveau 1, 2, 3 en 3plus.

Methodiek leidt tot meer lezen

De digitale bibliotheek en de bijbehorende app worden ondersteund met een methodiek waarmee docenten leerlingen kunnen stimuleren en ondersteunen. De aanpak heeft er de afgelopen jaren bij Bartiméus toe geleid dat leerlingen enthousiaster zijn over lezen én meer lezen.

Distributie via Dedicon

Om de collectie beschikbaar te stellen aan alle visueel beperkte leerlingen in Nederland, moest deze op een andere, veilige manier worden ontsloten. Daarom is Dedicon gevraagd om de collectie over te nemen en voor een afgeschermde distributie van de e-books te zorgen.

De download-dienst ebookxl die Dedicon heeft opgezet betreft een tijdelijke oplossing. De bedoeling is dat er een reguliere uitleendienst van e-books voor de jeugd met een leesbeperking via Bibliotheekservice Passend Lezen wordt opgezet.

Aanvraag

Leerlingen kunnen via de docent, AOB-er of begeleider een account aanvragen bij de klantenservice van Dedicon. Dit kan bij voorkeur via e-mail (klantenservice@dedicon.nl) of per telefoon (0486-486100).

De gegevens die hiervoor nodig zijn: voornaam, achternaam en de naam van de school binnen de Vivis-onderwijsgroep, Visio of Bartiméus.

Meer informatie vindt u op Eduvip, de website voor de ondersteuning van onderwijs aan leerlingen met een visuele beperking.