menu Sluit het hoofdmenu

Tips voor een toegankelijke website

geplaatst op logo week van de toegankelijkheid

Dit is de Week van de Toegankelijkheid. Een week waarin landelijk aandacht wordt gevraagd voor de toegankelijkheid van onze samenleving voor mensen met een beperking. Denk hierbij aan de inrichting van de openbare ruimte, gebouwen én de digitale wereld. Veel websites en apps zijn nu nog niet werkbaar voor mensen die slechtziend of blind zijn. Specialisten van onze samenwerkingspartner Accessibility delen deze week praktische tips via Thuiswinkel.org.

Zo kunnen webshops en andere organisaties hun online 'conversie' (effectief bereik) verhogen. In Nederland zijn er ruim 300.000 mensen met een visuele beperking.

De eerste tip betreft het kleurgebruik in online media. Zorg voor voldoende contrast tussen de voorgrond en de achtergrond, duidelijke hyperlinks en duidelijke afbeeldingen; voorzie de afbeeldingen voor blinde mensen van een beschrijvende tekst.

Lees de tips op Thuiswinkel.org:

Snelle tips voor een toegankelijke website (1/5): Kleur

Snelle tips voor een toegankelijke website (2/5): Video en beeld

Snelle tips voor een toegankelijke website (3/5): Tekst

Snelle tips voor een toegankelijke website (4/5): Online en offline

Snelle tips voor een toegankelijke website (5/5): Toegankelijk bouwen

Digitale toegankelijkheid

Bartiméus zet zich op verschillende terreinen in voor een toegankelijke samenleving. Meer hierover leest u op bartimeus.nl/toegankelijkheid. Als het gaat om digitale toegankelijkheid werken we nauw samen met Stichting Accessibility. Op www.accessibility.nl  leest u meer over webtoegankelijkheid. Deze site bevat veel informatie en tools over hoe een site toegankelijk te bouwen is. Daarnaast  biedt Accessibility training en toetsing/certificering voor het Waarmerk Drempelvrij. 

Eind augustus bracht staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) een bezoek aan Bartiméus en Accessibility om nieuwe inzichten op te doen op het gebied van digitale (web)toegankelijkheid. De staatssecretaris neemt het voortouw in het toegankelijk maken van websites van de overheid.

Accessibility, Thuiswinkel.org en werkgeversorganisatie VNO NCW hebben een expertgroep Toegankelijkheid opgericht voor websites in de commerciële markt. Meer omzet door verbeterde toegankelijkheid. Lees hier meer over Opportunities of e-Accessibility

Deze week verscheen een rapport van het College voor de Rechten van de Mens over de toegankelijkheid van commerciële websites.