menu Sluit het hoofdmenu

Tip voor buitenspelen: de Swinxs!

geplaatst op Kind met bal

Woensdag 14 juni is het in heel Nederland Buitenspeeldag. Hoe zorg je nu dat blinde en slechtziende kinderen ook lekker buiten kunnen (mee) spelen?! Een tip: een spelcomputer gebaseerd op spraak, zodat kinderen met een visuele beperking samen buiten allerlei leuke activiteiten kunnen ondernemen.

Het hulpmiddel is al jaren op de markt en wordt nog regelmatig aan scholen en ouders aanbevolen door Dita Rijneveld, gespecialiseerd in de begeleiding van blinde en zeer slechtziende kinderen. Swinxs heet de spelcomputer waar het om gaat, het apparaat is echt gemaakt voor buiten.

‘Grote voordeel van dit hulpmiddel is dat het helemaal auditief is ingesteld’, vertelt Dita, ambulant begeleider bij Bartiméus en voorzitter van de kennisgroep Blinde kinderen en jongeren. De Swinxs praat, vertelt verhalen, speelt muziek af, legt spelletjes uit, herkent de kinderen, moedigt aan én treedt op als scheidsrechter. Dita: 'We hebben de Swinxs vaak gebruikt bij buitenspeelactiviteiten. Als ouder of leerkracht zorg je dan net al bij ieder kind vooral voor een omgeving waarin de kinderen zich veilig voelen.’

Motoriek

Dita en collega’s begeleiden dagelijks ouders, peuterleiders en leerkrachten. Ze zetten hun kennis en ervaring in om jonge blinde en slechtziende kinderen te stimuleren optimaal gebruik te maken van hun mogelijkheden. De kennisgroep heeft in de loop van de tijd een schat aan praktisch toepasbare kennis opgebouwd en nieuwe methodieken ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan methodieken voor de motorische ontwikkeling, waarin blinde en slechtziende kinderen vaak een achterstand hebben. Vaardigheden die kinderen nodig hebben bij het spelen.

Meespelen

Wilt u meer leuke en praktische ideeën opdoen voor het spelen met en door kinderen met een visuele beperking? Dan is het boekje 'Oog voor de bal' echt een aanrader. In deze publicatie uit de Bartiméus Reeks laten de auteurs zien hoe het visueel beperkte kind met enkele aanpassingen mee kan spelen. Een boekje vol gemakkelijk toepasbare en creatieve ideeen waar iedere opvoeder zelf op kan voortborduren.

Meer informatie en handige links

Over Swinxs spelcomputer:
www.swinxs.com/nl/info

Publicatie Oog voor de bal
Inkijkexemplaar en bestellen in onze webshop

Motorische vaardigheden:
www.eduvip.nl/motorische-vaardigheden (Eduvip is een initiatief van Bartiméus en Visio)

Buitenspel groep 1 en 2:
www.eduvip.nl/buitenspel-groep-1-2

Bartiméus Kennisgroep Blinde kinderen en jongeren:
E-mail: kennisgroep-blinde-kinderen@bartimeus.nl

Buitenspeeldag

De landelijke Buitenspeeldag op 14 juni is een initiatief van Jantje Beton om kinderen te stimuleren achter de tv, smartphone en Playstation vandaan te komen en lekker creatief samen buiten te gaan spelen. Jaarlijks zijn er subsidies beschikbaar waar kinderen in het hele land gretig gebruik van maken om hun coolste buitenspeelidee te realiseren. Lees meer over Buitenspeeldag en buitenspeeltips op www.jantjebeton.nl/buitenbeweging/