menu Sluit het hoofdmenu

Tentoonstelling over het leven en werk van Jules de Corte

geplaatst op Jules de Corte; tentoonstelling over zijn leven en werk

In het Graafs Museum in Grave is begin deze maand de tentoonstelling geopend over het leven en werk van Jules de Corte. De veelal wat ouderen kennen Jules de Corte als de blinde zanger en componist die vele jaren zowel in het theater als op radio en tv zijn zelf geschreven liedjes heeft vertolkt. Hij schreef er ruim 3000, met als grootste succes de evergreen 'Ik zou weleens willen weten…'

Nalatenschap Jules de Corte

Vorig jaar heeft de weduwe De Corte de fysieke nalatenschap van haar man ondergebracht in het Graafs Museum. Dat zijn heel veel platen, maar ook zaken als de Edison die hij heeft gekregen en de harmonica die hij heeft bespeeld. Het Graafs Museum laat nu de belangrijkste elementen uit deze nalatenschap zien, compleet met een serie van 36 vensters op leven en werk van Jules, onder de verzameltitel 'Ik zou weleens willen weten .... vragen en antwoorden over Jules de Corte'.

Bijzondere collectie

De collectie van de tentoonstelling bestaat uit veel bijzondere objecten uit het hele leven en oeuvre van De Corte. "Zoals zijn stemvork, maar ook al zijn platen. Je kunt het zo gek niet bedenken", vertelt Leny van Lieshout van het Graafs Museum. "Maar ook alle eerbewijzen die hij heeft gekregen voor zijn liedjes. Het zit er allemaal in!"

Luisterteksten

Bijzonder is dat deze vragen en antwoorden ook als luistertekst in het museum te horen zijn, en datzelfde geldt ook voor toelichtingen bij die vragen in de vorm van fragmenten uit de jeugdherinneringen van Jules, liedjes en andere geluidsdragers. Alles kan per koptelefoon worden beluisterd. Bezoekers met een smartphone kunnen met een QR-code de toelichtingen beluisteren. Daarnaast is er voor wie dat wil een ruim aantal liedjes te horen. De tentoonstelling is daarmee ook zeer geschikt voor blinde en slechtziende mensen.
De tentoonstelling loopt tot 31 augustus 2015.

Graafs Museum

Het Graafs Museum bevindt zich in de historische Hampoort in Grave. De tentoonstelling is geopend van woensdag t/m zondag van 13:00 - 17:00 uur.
Entree € 3,- per persoon, kinderen en museumkaart gratis. Voor bezoekers met een visuele beperking die de tentoonstelling willen bezoeken, is het raadzaam om vooraf het museum even te bellen of te mailen in verband met voldoende aanwezige begeleiding. 

Tijdens de tentoonstelling is een boekje te koop met daarin een compilatie van jeugdherinneringen van Jules de Corte.

Locatie
Graafs Museum
St. Elisabethstraat 10a
5361 HK Grave
0486 - 475 948