menu Sluit het hoofdmenu

Staatssecretaris Jetta Klijnsma lanceert nieuwe beleving muZIEum

geplaatst op Expeditie Ribbelroute MuZIEum gelanceerd

Vorige week donderdag is Expeditie Ribbelroute gelanceerd door staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma samen met burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls. De feestelijke lancering luidt een nieuwe stap in voor de jonge organisatie. Het muZIEum bestaat nu 3 jaar. Er werken inmiddels 38 mensen met een visuele beperking en dit jaar ontvangt het museum haar 100.000ste bezoeker.

Deze unieke rondleiding in het stadscentrum van Nijmegen wordt gegeven door een gids met een visuele beperking. Het is geen gewone stadswandeling, want met behulp van Virtual Reality brillen worden deelnemers tijdelijk slechtziend. De huidige donkerbelevingen van het muZIEum zijn, het woord zegt het al, helemaal gericht op blindheid. Met Expeditie Ribbelroute krijgt men letterlijk ‘een kijkje’ in de wereld van slechtziende mensen. De bezoeker krijgt een Virtual Reality bril en een taststok om de weg door Nijmegen te vinden. De bril is voorzien van een applicatie die speciaal voor het muZIEum is ontwikkeld. De app simuleert varianten van slechtziendheid zoals bijvoorbeeld kokervisus waarbij de deelnemer de wereld ziet door een heel klein gaatje.

Iedereen kan meedoen

Staatsecretaris Staatssecretaris Klijnsma zegt er het volgende over: ‘’Dit is een mooi initiatief, want het mes snijdt hier aan twee kanten. De Ribbelroute maakt het ons mogelijk om op een speelse, kunstzinnige manier te verplaatsen in de leefwereld van mensen met een visuele beperking. En het biedt ook nog eens werkgelegenheid aan mensen met een visuele beperking die zo bij muZIEum hun vleugels kunnen uitslaan.’’ Ook Burgemeester Bruls sprak zijn enthousiasme uit over het project: “Dit draagt echt bij aan wat we als stad willen uitdragen: een stad waar iedereen mee kan doen.”

Ook de partners, het Oogfonds en Rabobank Foundation, kwamen aan het woord. Het Oogfonds vindt het belangrijk dat er in Nederland meer begrip komt voor de uitdagingen waar blinden en slechtzienden dag in dag uit mee te maken hebben. Rabobank Foundation ondersteunt samen met Rabobank Rijk van Nijmegen het muZIEum om arbeidskansen te bieden aan mensen met een visuele beperking.

Kijk voor meer info op de website van muzieum.nl.