menu Sluit het hoofdmenu

Sporten of bewegen zoals bij jou past

geplaatst op Drie sportieve kindjes met visuele beperking op atletiekbaan

De komende tijd staat Bartimeús in het teken van Sport en Bewegen. Bartiméus heeft de ambitie dat jij, als je slechtziend of blind bent, het leven kunt leiden dat bij je past. Of je nu topsporter wilt zijn, je simpelweg vrij wilt kunnen bewegen of sporten mogelijk wilt maken voor anderen met een visuele beperking. Afhankelijk van jouw behoefte zorgt Bartiméus daarbij voor passende ondersteuning. Kijk op www.bartimeus.nl/sport voor de mogelijkheden.

Kinderen en jongeren met een visuele beperking  hebben vaak behoefte aan het vergroten van hun motorische of balvaardigheden, het mondiger worden of steviger te staan. Aan hen bieden we binnen hun zorgplan sportactiviteiten aan. Bij sportieve volwassenen die op latere leeftijd hun zicht verliezen, integreren we op verzoek sport in hun revalidatie en behandeling. Ook ondersteunen we professionals, zoals gymdocenten, coaches en trainers van sportvereniging, bij het veilig, toegankelijk en leuk maken van sport voor iedereen die slechtziend of blind is. Daarbij werken we ook samen met nationale sportorganisaties om sporten voor iedereen met een visuele beperking mogelijk te maken.

Nieuwe technologische ontwikkelingen

Binnen Bartiméus streven we naar kwaliteit en zoeken we steeds naar nieuwe oplossingen en handelen we naar de laatste inzichten. Ook op het gebied van sport. Gebruik makend van nieuwe technologische ontwikkelingen ontwikkelen en testen onze medewerkers bijvoorbeeld een nieuwe geluidenbal die ingezet zal worden bij het World Championship Blind Soccer. Ook zetten we ons topklinisch diagnostisch centrum in voor het screenen van topsporters, zodat zij zich naar mate van hun visuele beperking kunnen kwalificeren voor nationale en internationale sportwedstrijden.

Topsport voor iedereen

Bartiméus is ervaren in het begeleiden en ondersteunen van mensen met een visuele en een andere bijkomende (bijvoorbeeld verstandelijke) beperking. Voor een aantal van hen is topsport het bewegen van hun armen of benen. Onze bewegingsagogen zijn gespecialiseerd om zelfs onze bewoners die zeer ernstig lichamelijk en visueel beperkt zijn zich vrij en blij te laten voelen in hun eigen lijf. Ook zetten we technologische hulpmiddelen, zoals sensoren, beacons of LED-technologie, in om hen in beweging te brengen. Bewoners op onze terreinen kunnen zich bovendien aansluiten bij verschillende sportclubs, zoals voor judo of volksdansen. Wanneer zij extra begeleiding kunnen gebruiken, zorgen vrijwilligers dat zij kunnen fietsen, zwemmen, wandelen of zelfs paardrijden.

Zo maken we het bij Bartiméus mogelijk dat iedereen die slechtziend of blind is, kan sporten of bewegen op een manier die bij hen past. Meer weten? Kijk op www.bartimeus.nl/sport.

Battle Goalball met Corné Speksnijder en Celeste Troost

Hoe speel je goalball