menu Sluit het hoofdmenu

Specialistische oogzorg voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag

geplaatst op begeleider trekt aandacht client bij oogonderzoek

Bartiméus en Tergooi ziekenhuis bieden een uniek gecombineerd spreekuur voor specialistisch oogonderzoek voor cliënten met een verstandelijke beperking. Cliënten met staar, glaucoom of een andere oogaandoening die anders onopgemerkt zou blijven, kunnen nu worden behandeld en een passende begeleiding krijgen. Na een succesvolle pilot hebben Bartiméus en Tergooi-ziekenhuis woensdag 22 januari een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Op de foto rechts: Jopie Nooren (raad van bestuur Bartiméus), oogarts Martijn Kanis en bestuursvoorzitter Hans den Hollander van Tergooi bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.  

Gecombineerd spreekuur

Uit onderzoek blijkt dat 45% van de mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag (zoals een verstandelijke beperking) een visusprobleem heeft. Deze groep is echter in de reguliere praktijk van oogartsen moeilijk te onderzoeken.  Het gecombineerde spreekuur van Tergooi en Bartiméus maakt specialistisch oogonderzoek voor deze groep mensen wel mogelijk.  

In een veilige en rustige sfeer doen Bartiméus-deskundigen de visusonderzoeken in een langzaam tempo. Wanneer er een vermoeden is van een oogheelkundig probleem, wordt de oogarts ter plekke ingeroepen om de diagnose te stellen. 

Ik geef veel tijd en aandacht tijdens het onderzoek. Ik leg rustig uit wat er gaat gebeuren en ik kan de cliënt afleiden waar nodig. We doen alles in een langzaam tempo en zo kunnen de oogonderzoeken wél goed uitgevoerd worden

(Ellie Verstappen, ambulant begeleider bij Bartiméus)

sylvia kijkt in haar woning naar een tablet Ervaringsverhaal

Sylvia was één van de eerste cliënten die het bijzondere spreekuur bezocht. Het oogonderzoek en de oogheelkundige behandeling hebben gezorgd dat zij volop kan blijven doen wat ze graag doet. Lees hier het hele verhaal van Sylvia

Belangstelling?

Wilt u meer weten over het speciale spreekuur voor uw organisatie? Bekijk dan de factsheet.